c S

ESM naj deluje kot evropska bonitetna agencija, meni Gaspari

30.01.2012 08:29 Bruselj, 27. januarja (STA) - Stalni evropski mehanizem za stabilnost evra (ESM) naj deluje kot evropska bonitetna agencija, predlaga minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari. Ta naloga po njegovem mnenju naravno izhaja iz njegovih pristojnosti in ni problematična z vidika javnega lastništva tega mehanizma.

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier se reševanja problema bonitetnih agencij po Gasparijevem mnenju loteva "okorno", s tem ko poskuša omejiti in sankcionirati njihovo delovanje na evropskem trgu. "To v praksi ne bo uspešno," meni minister.

"Veliko pomembneje je, da se ne posega v njihovo delovanje, ampak da se uveljavljajo pravila skozi sistem stabilnosti in varnosti, ki ga evrska skupina zdaj gradi," je prepričan minister, ki tako predlaga, naj ESM deluje kot evropska bonitetna agencija.

Gaspari namreč ne vidi razloga, zakaj ESM z ustrezno usposobljenimi strokovnjaki, ki bodo morali v vsakem primeru ocenjevati položaj članic, katerih dolg naj bi odkupovali, ne bi postavljal uradnih meril znotraj EU in se s tem postavil v vlogo dejanske bonitetne agencije.

To, da je ESM v javni lasti, po ministrovih besedah nima posebnega vpliva na navzkrižje interesov, ki bi ga lahko našli tudi pri zasebnih institucijah, v katere prihaja kapital iz različnih držav, ki jih te ocenjujejo. "Ta problem je navidezne narave," meni Gaspari.

Če bi se ocena ESM razlikovala od ocene vodilnih svetovnih bonitetnih hiš s sedežem v ZDA, torej Standard & Poor's, Moody's in Fitch, to po Gasparijevih besedah ne bi bilo nič hudega, temveč bi okrepilo konkurenco, ki na tem področju "ni škodljiva".

Če oceno pripravi "institucija, ki je javna po lastništvu in strokovna po delovanju, se ta ne razlikuje od tistih, ki so privatne po lastništvu in ne nujno vedno strokovne po svojem delovanju", je še menil minister.

Taka rešitev vzpostavitve evropske bonitetne agencije skozi ESM, ki bo predvidoma začel delovati sredi julija letos, bi po Gasparijevih besedah pomagala Evropi, da "prebrodi to težavo, ta problem, ki se vleče že dve leti, na ekonomsko razumen način".