c S

Evropska komisija nad dogovor letalskih prevoznikov

27.01.2012 14:43 Bruselj, 27. januarja (STA) - Evropska komisija bo v preiskavi ugotavljala, ali je poglobljeno sodelovanje letalskih družbe Air France-KLM, Alitalia in Delta pri letih med EU in ZDA v nasprotju z evropskimi pravili konkurence. Komisija se želi prepričati, da sodelovanje ne škodi interesom potrošnikov.

Kot je na spletni strani objavila Evropska komisija, omenjene tri letalske družbe v skladu s sklenjenimi dogovori v celoti usklajujejo svoje čezatlanske operacije, tako glede kapacitet, urnikov, cen in upravljanja s prihodki. Stranke si tudi delijo dobiček in izgube na čezatlantskih poletih, ugotavlja komisija.

Air France-KLM, Alitalia in Delta so članice združenja letalskih prevoznikov Skyteam, njihovo sodelovanje pa predstavlja najglobljo obliko sodelovanja znotraj omenjenega združenja. Komisijo bo zanimalo, ali povezovanje letalskih družb škodi interesom potnikov, saj bi brez njega letalski prevozniki ponujali konkurenčne storitve.

Sicer pa je komisija danes hkrati ustavila postopek proti osmim članicam Skyteama - poleg Air France, KLM, Alitalie in Delte so bile vključene še Aeromexico, Czech Airlines, Korean Air in Continental Airlines. Sporno je bilo tudi njihovo sodelovanje, a so se okoliščine sedaj pomembno spremenile, ugotavlja komisija, odločitev pa je bila sprejeta tudi zaradi določitve novih prioritet. "Zaključek postopka pa članic Skyteama ne odvezuje dolžnosti oceniti svoje ravnanje in zagotoviti, da delujejo v skladu z evropskim konkurenčnim pravom," še navaja komisija.