c S

Odprte so prav vse funkcije v sestavi prihodnje vladne koalicije, trdi Virant

27.01.2012 14:24 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Razrez funkcij v prihodnji vladni koaliciji še ni dokončen, odprte so prav vse funkcije, je pojasnil predsednik Liste Virant Gregor Virant. Kljub temu pa po njegovih zagotovilih sobotno glasovanje o mandatarju ni prav nič problematično. Pričakovati je sicer, da bo koalicija s pogajanji o kadrovskih rešitvah nadaljevala v nedeljo.

Kot pravi Virant, ni nobena skrivnost, da si njegova lista želi prevzeti ministrstvo za pravosodje in javno upravo ter ministrstvo za finance, zanima pa jih tudi mesto predsednika DZ. "Smo stranka z osmimi poslanci in če to dosežemo, je to za nas zelo velik dosežek in imamo velik vpliv v koaliciji," pravi Virant.

Ob tem ponavlja, da so, dokler ne bo uradnega predloga za sestavo nove vlade, odprte še prav vse funkcije. O tem se bodo v stranki še pogovarjali in se odločili, katere so strateško pomembne pozicije.

Glede na to, da so v stranki ves čas zatrjevali, da največja koalicijska stranka ne sme voditi notranjega in pravosodnega ministrstva, pa bi bilo po Virantovih besedah "absolutno bolje, da najmočnejša koalicijska stranka ne obvladuje ministrstva za notranje zadeve". A, kot pravi, kot ena od koalicijskih partneric ne morejo siliti nobene druge stranke, da prevzame to ministrstvo.

Kot pravi, se vsi zavedajo dejstva, da je kandidat za predsednika vlade v sodnem postopku in da to tako zanj kot celotno vlado predstavlja določen deficit. Zato je pomembno, da njihova stranka vztraja pri vodenju pravosodnega ministrstva, je še dejal. Poleg tega je Janez Janša zagotovil, da se bo umaknil z vseh političnih funkcij, če bo pravnomočno obsojen. "To nam zadošča," dodaja Virant.

Zaradi nedorečenosti kadrovskega razreza sicer sobotno glasovanje o mandatarju po Virantovih zagotovilih ni prav nič problematično. Ključno je namreč, da so uskladili vsebino koalicijske pogodbe in se dogovorili, da vložijo predlog za imenovanje mandatarja. Janša tako v soboto lahko računa na 52 poslanskih glasov, je prepričan Virant.

Ni pa želel komentirati razlogov, zaradi katerih se je Jani Soršak odločil, da ne bo kandidiral za nobeno izmed funkcij v vladi.

Glede umestitve državnega tožilstva pod okrilje notranjega ministrstva pa Virant pravi, da so imeli to ves čas zapisano v svojem programu. Meni, da se s prenosom pristojnosti "niti za pikico" ne spreminja razmerja med državnim tožilstvom in izvršilno vejo oblasti, gre samo za vprašanje, kateri minister bo izvajal pristojnosti.

Čeprav sam meni, da je takšen prenos pristojnosti dober, pa je v četrtek koaliciji predlagal, da bi v zakonu o vladi pustili dosedanjo ureditev, da bi šel zakon "brez slabega priokusa skozi parlamentarno proceduro". A se koalicija s tem ni strinjala, pač pa vztrajala pri prvotni rešitvi, je še dodal.