c S

S spremembami pravilnika letos predvidoma 14 milijonov evrov manj za zdravila

27.01.2012 14:21 Ljubljana, 27. januarja (STA) - V uradnem listu bo danes objavljen spremenjen pravilnik o cenah zdravil, ki znižuje relativne cene generikov, cene originalnih zdravil ter spreminja sistem izračuna veletrgovskih marž. Na podlagi sprememb pravilnika bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) letos prihranil za zdravila predvidoma 14 milijonov evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil pomočnik ministra za zdravje na področju zdravil Aleš Živkovič, s spremembami pravilnika znižujejo relativno ceno generičnih zdravil v primerjavi z originali s 74 na 72 odstotkov. Ministrstvo je sicer s pravilniki o cenah zdravil, ki so začeli veljati v začetku lanskega leta, znižalo relativne cene generikov z 82 odstotkov na 78 odstotkov, v začetku letošnjega leta so znižali ta odstotek na 74. S spremembami se nižajo tudi primerjalne cene originalnih zdravil s 94 na 91 odstotkov.

V pravilniku so tudi omilili pogoje za priznanje izredne dovoljene višje cene zdravila. Olajšava bo veljala predvsem za zdravila, ki so nujno potrebna, saj nimajo ustrezne zamenjave na trgu. To so praviloma starejša, preverjena in kakovostna zdravila.

Poleg tega spreminjajo sistem izračuna veletrgovskih marž. Kot je pojasnil Živkovič, so na pobudo veletrgovcev spremenili sistem izračuna iz variabilnega v fiksno-variabilni. Tako bo veletrgovec za vsako škatlico zdravila dobil 0,5 evra.

Živkovič je tudi poudaril, da zaradi pravilnikov na področju zdravil, ki so začeli veljati lani, ni prišlo do umika zdravil, dostopnost se je celo povečala, saj so prihranke namenili za nova, inovativna zdravila.

S pravilnikom so lani tako znižali cene zdravil, da so na letni ravni privarčevali 24 milijonov evrov, dodatno je ZZZS s pogajanji s proizvajalci znižal cene za 18 milijonov evrov. Te prihranke so po Živkovičevih besedah namenili za nova, inovativna zdravila. Tako so se stroški ZZZS za zdravila lani v primerjavi z letom prej znižali za 3,2 odstotka, pri čemer je bilo na trgu bistveno več zdravil kot leta 2010.

Letos na račun starega pravilnika pričakujejo približno 1,5 milijona evrov in dodatnih 14 milijonov iz naslova sprememb pravilnika ter dogovorov, ki jih bo zavod sklenil s proizvajalci. Ob normalnem predpisovanju zdravil bi morali biti odhodki za zdravila letos približno enaki v primerjavi z lanskim letom, je dejal. Spremembe pravilnika bodo začele veljati čez 30 dni.