c S

DZ bo v soboto ustanovil tudi delovna telesa

27.01.2012 12:59 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidata za mandatarja Janeza Janše, bo v soboto ob 10. uri, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Poslanci bodo na isti seji ustanovili tudi delovna telesa in določili, katerim poslanskim skupinam bo pripadlo njihovo vodenje.

Potem ko so predsedniki strank SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi v sredo podpisali koalicijsko pogodbo in vložili predlog za kandidaturo Janeza Janše, bo že v soboto izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci v drugem krogu odločali o imenovanju mandatarja.

Janša lahko računa na glasove 52 poslancev, poleg 50 poslancev strank, ki so podpisale koalicijsko pogodbo, še glasova poslanca narodnih manjšin, s katerim je prihodnja koalicija v četrtek podpisala dogovor o sodelovanju. DZ je sicer v četrtek sprejel tudi novelo zakona o vladi, s katero je število ministrstev zmanjšal na 11.

DZ se bo v soboto predvidoma lotil še treh zakonov, ki naj bi pripomogli k obvladovanju javnih financ, in sicer sprememb zakona o prevzemih, energetski zakon ter novelo zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

Nekateri poslanci so se sicer na današnjem kolegiju zavzemali za to, da omenjenih zakonov ne bi obravnavali v soboto, pač pa bi njihovo obravnavo prestavili na torek. Za to so se zavzemali v SDS, SLS, NSi in DeSUS, ne pa tudi v SD, Pozitivni Sloveniji in Listi Virant. Predsednik DZ je nato pojasnil, da se bodo o obravnavi teh zakonov odločali sproti, tako da lahko v soboto še vedno prekinejo sejo in jo nadaljujejo v torek.

DZ bo v soboto ustanovil tudi delovna telesa, glede njihovega oblikovanja pa so se danes na seji kolegija dogovorili predstavniki poslanskih skupin, ki so določili tudi število mest posameznih poslanskih skupin v delovnih telesih in poslanske skupine, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

V tem mandatu bo v DZ predvidoma 20 delovnih teles, ki bodo v tem mandatu oblikovana nekoliko drugače kot doslej, in sicer v skladu z novo sestavo vladnih resorjev.

To so komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ustavna komisija, odbor za gospodarstvo, odbor za infrastrukturo in prostor, odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, odbor za finance in monetarno politiko, odbor za zunanjo politiko, odbor za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo, odbor za notranje zadeve, odbor za obrambo, odbor za zdravstvo, odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šolstvo, šport in mladino, odbor za zadeve EU, mandatno-volilna komisija, komisija za poslovnik, komisija za narodni skupnosti, komisija za nadzor javnih financ, komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Kdo bo vodil posamezna delovna telesa, še ni znano, so se pa danes na kolegiju dogovorili, iz katerih poslanskih skupin bodo prihajali predsedniki. Po šest predsedniških mest bo pripadlo Pozitivni Sloveniji in SDS, tri mesta SD ter po eno mesto Listi Virant, SLS, DeSUS, NSi in poslancu narodne manjšine.