c S

Brez enotne fiskalne politike si Pahor ne predstavlja evra kot trdne valute

27.01.2012 12:58 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Če bodo šli pogovori v območju evra dokončno v smer enotne fiskalne politike, članice pa ne bodo imele več polne suverenosti nad javnofinančnimi odločitvami, potem premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor to podpira in upa, da bo to storila tudi nova vlada. Kot je dejal v izjavi v DZ, si brez tega ne zna predstavljati evra kot trdne valute.

Pahor je danes sodeloval na seji parlamentarnega odbora za zadeve EU, na kateri so mu člani podelili mandat za ponedeljkovo neformalno zasedanje voditeljev držav in vlad EU, na katerem naj bi predvidoma dorekli medvladno pogodbo o fiskalnem paktu.

Premier je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, ker bo tokrat najverjetneje res zadnjič kot predsednik vlade z omejenimi pooblastili odpotoval na vrh EU v Bruselj. Veseli ga, da bo lahko evropskim kolegom končno zagotovil, da Slovenija dobiva vlado s polnimi pooblastili.

Prepričan je, da se končuje pogubno dolgo obdobje, ko Slovenija ni izvajala reform, za katere se je zavezala v uniji in je v državi vladala politična nestabilnost.

Pahor meni, da se bo, tako kot se je to pokazalo že decembra lani, velika večina članic EU pridružila medvladni pogodbi o fiskalnem paktu, ki naj bi bila dokončno podpisana marca. Kot pojasnjuje, gre za odločitev, da bo imela EU oziroma predvsem območje evra po novem tudi ekonomsko vlado in s tem bolj učinkovito ekonomsko upravljanje.

Če pa se bo postavilo vprašanje enotne fiskalne politike in države ne bodo več polno suverene pri svojih javnofinančnih odločitvah ter bodo podvržene ostrejšemu nadzoru s strani EU, potem se bo v ponedeljek temu pridružil, v nadaljevanju pa upa, da bo to storila tudi nova vlada.

Drugače si namreč ne zna predstavljati, da bo evro obdržal položaj trdne in verodostojne valute.

Pahor se zaveda, da bo to delno poseglo v slovensko suverenost, a pri tem poudarja, da gre za tisto vrsto posega, ki so ga imeli državljani pred očmi že ob vstopanju v EU.

Pri tem je jasno opozoril, da so evropske zadeve skupne zadeve evropskih držav. "Evropa ni zunanja politika. Evropa je domača politika," je bil jasen in pri tem izpostavil pomen solidarnosti znotraj unije.

V luči tega je ocenil, da je bil prezrt dogovor predsednikov parlamentarnih strank iz minulega tedna o ponovni vzpostavitvi koordinacije parlamentarnih strank o evropskih zadevah. Slovenija je s tem znova dobila orodje za razpravo in odločanje o ključnih vprašanjih, to pa je velikansko olajšanje za prihodnost države, je prepričan.

Za prihodnost stare celine pa je po njegovih navedbah ključno, da ostane unija taka, kot je, in da se ne vnamejo znova trenja in konflikti. Zato je treba EU institucionalno prenoviti, za to nalogo pa je pomembno, da ostane nemško-francoski dvojec močan in enoten, je še dejal Pahor.