c S

SVIZ se se ne strinja z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo

27.01.2012 11:19 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Svoje nestrinjanje z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo je danes izrazil še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Sindikat odločitev poslancev ocenjuje kot nepremišljeno in kot velik korak nazaj za slovensko družbo kot celoto, ki ne bo v prid slovenski nacionalni identiteti in samozavesti.

Če se bo doslej samostojno ministrstvo za kulturo pridružilo izobraževanju, znanosti in športu v skupno ministrstvo, bo po mnenju sindikata SVIZ kultura še bolj prikrajšana. Sprejem novele zakona o vladi, s katerim so poslanci "utopili kulturo med množico ostalih resorjev, ne bo prinesel želenih finančnih učinkov, saj so že poslanci sami v razpravi zatrjevali, da se bo minister zgolj drugače imenoval in bo imela kultura svojega državnega sekretarja," so zapisali.

SVIZ ocenjuje, da je pogled na kulturo zgolj skozi prizmo stroškov, napačen. Zmanjšanje števila ministrstev je bilo po njihovem mnenju izvedeno brez strokovnih argumentov, mimo zainteresirane javnosti ter brez vključitve socialnih partnerjev in socialnega dialoga.

V kulturi že dolga leta obstajajo številne pereče težave, ki se bodo brez samostojnega ministrstva še težje reševale, so prepričani. Ob tem pojasnjujejo, da novi minister za izobraževanje, znanost, šport in še kulturo ne bo mogel dovolj kompetentno zastopati interesov vseh omenjenih resorjev ter ustrezno in sproti reševati problematike na vseh teh področjih.

V sindikatu menijo, da ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo služi "zgolj uresničitvi sicer všečne predvolilne napovedi, ki pa ne bo prinesla nižjih stroškov za državo, temveč prej nasprotno; posledice te odločitve bodo, žal, dolgoročnejše in pomembnejše od nekaj trenutnih morebitnih prihranjenih evrov."

V SVIZU opozarjajo tudi na drugačne predvolilne obljube strank o tem vprašanju. Pred decembrskimi volitvami je SVIZ na predsednike strank naslovil vprašanje, ali nameravajo ohraniti samostojnost matičnega ministrskega resorja za kulturo. Stranki NSi in SLS sta odgovorili z "vsekakor", medtem ko je stranka SDS odgovorila z "dokončnega odgovora, ali se bo kultura pridružila izobraževanju, še ne moremo dati, ker je to stvar končnih izračunov". Stranka DeSUS je omenila razmišljanje o združitvi v skupno ministrstvo z znanostjo, šolstvom in visokim šolstvom, medtem ko Lista Virant na vprašanje ni odgovorila.