c S

Kolegij predsednika DZ bo danes sklical sejo o imenovanju mandatarja

27.01.2012 07:45 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta bo danes sklical izredno sejo, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidata za mandatarja Janeza Janše. Seja bo predvidoma v soboto, poleg odločanja o mandatarskem kandidatu pa bo se bo DZ lotil še treh zakonov, ki naj bi pripomogli k obvladovanju javnih financ.

Potem ko so predsedniki strank SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi v sredo podpisali koalicijsko pogodbo in vložili predlog za kandidaturo Janeza Janše, bo že v soboto izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju Janše za mandatarja. O sklicu seje seje se bo danes dogovoril kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta.

Janša lahko računa na glasove 52 poslancev, poleg 50 poslancev strank, ki so podpisale koalicijsko pogodbo, še glasova poslanca narodnih manjšin, s katerim je prihodnja koalicija v četrtek podpisala dogovor o sodelovanju. DZ je sicer v četrtek sprejel tudi novelo zakona o vladi, s katero je število ministrstev zmanjšal na 11.

DZ bo v soboto obravnaval tudi predloge treh od šestih zakonov, ki jih je zaradi slabega stanja javnih financ pripravila vlada in poslala v sprejem po nujnem postopku. S spremembami zakona o prevzemih naj bi upnikom in bankam kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočili, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe. V energetski zakon se bo vpisala možnost prodaje, odtujitve oz. zastave proizvodnih energetskih objektov, z novelo zakona o hipotekarni in komunalni obveznici pa razširila osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje.