c S

Nadzorniki NKBM morda znova o Mercatorju

27.01.2012 07:44 Maribor, 27. januarja (STA) - Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) bo na današnji seji predvidoma znova razpravljal tudi o prodaji svojega 5,24-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Nadzorniki so decembra upravi banke za to sicer že dali soglasje, a naj bi jim predsednik nadzornega sveta Dušan Jovanovič takrat zamolčal posle s hčerinsko družbo Agrokorja.

Jovanovič in član nadzornega sveta Pivovarne Laško Borut Bratina sta namreč lastnika Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje, ki je za slovensko podjetje Ledo iz koncerna Agrokor oktobra lani izdelalo pravno mnenje. Na poročanje medijev o tem se je odzvala tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in vse nadzorne svete, v katerih ima država lastniški delež, pozvala k izogibanju nasprotij interesov.

Prvi nadzornik NKBM je očitke takoj zavrnil in dejal, da omenjeno sodelovanje tako po zakonodaji kot avtonomnih pravilih korporativnega upravljanja ne predstavlja v ničemer pomembnih poslovnih stikov z Ledom, ki bi lahko vplivali na neodvisnost odločanja v nadzornem svetu NKBM. Kljub temu naj bi po pisanju časnika Finance del nadzornikov vseeno zahteval vnovično odločanje o prodaji delnic Mercatorja. Kot je te dni pisal Dnevnik, bi nadzorniki že na današnji seji lahko odločali o zamenjavi Jovanoviča na čelu nadzornega sveta.

Jovanovič o dnevnem redu in vsebini seje ni želel govoriti, saj te zadeve sodijo v poslovno skrivnost družbe. Na vprašanje o tem, kako se namerava odzvati na morebitne pozive drugih nadzornikov k odstopu z mesta predsednika, pa je za STA dejal, da se bo na te odzval "v skladu z zakonodajo, avtonomnimi akti ter dobro korporacijsko prakso, zagotovo pa neozirajoč se na neposredne ali posredne pritiske s strani".