c S

V Elektru Maribor opozarjajo pred kršenjem kolektivne pogodbe

26.01.2012 16:39 Maribor, 26. januarja (STA) - Sindikat zaposlenih v Elektru Maribor je danes izrekel podporo stavkajočim v družbi Elektro Primorska, obenem pa sklenil, da že ta teden začne z zbori delavcev v njihovih enotah. Zaposleni sicer želijo, da bi pri tem tudi ostalo, a se hkrati bojijo, da se začenjajo napadi na kolektivne pogodbe tudi v ostalih elektrodistribucijskih podjetjih.

Zaposleni, ne le člani sindikata, v Elektru Maribor se bodo že v petek zjutraj sestali na zboru delavcev enote gradnje in remont Maribor, v ponedeljek bodo enako storili v enoti podjetja v Murski Soboti, v sredo pa bodo zbore delavcev organizirali še v enotah Ptuj in Maribor z okolico.

"Vsem stavkajočim v Elektru Primorska čestitamo k vztrajnosti in požrtvovalnosti ter boju za dosego spoštovanja kolektivne pogodbe in njene vsebine. Zavedamo se pomembnosti njihove stavke, ki je stavka tudi za nas in še marsikoga, zato tudi ne moremo gledati križem rok vseh perfidnih potez delodajalca in njegovih šepetalcev," je dejal predsednik sindikata v Elektru Maribor Jurij Tretjak.

Zbori delavcev v Elektru Maribor sicer po njegovih besedah še ne pomenijo konkretnega razmišljanja o morebitni stavki tudi v Mariboru, ne bo pa odveč, če bodo s tem, ko dajejo podporo primorskim kolegom, spomnili zaposlene, da se približuje mesec, v katerem so doslej vsako leto dogovarjali in dogovorili višino regresa za letni dopust.

V sindikatu se bojijo, da stvari tokrat ne bodo izpeljane po njihovih željah, saj po njihovem iz neznanih vzrokov še vedno dominira priporočilo Agencije za kapitalske naložbe (AUKN), ki pa se ga vodstvo podjetja drži kot "pijanec plota". To pa bi, tako Tretjak, za zaposleno pomenilo drastično znižanje materialnega položaja zaposlenih, predvsem pa nespoštovanje dogovorjene kolektivne pogodbe, morda celo večje kot se trenutno dogaja na Primorskem.

"Če bo v energetiki morda zavrelo, se to ne bo zgodilo samo zaradi finančnih stvari, pač pa tudi zato, ker je na tem področju trenutno popolni kaos," je za STA še dejal Tretjak, sicer član predsedstva Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE). Slednji je po njegovih besedah za 2. februar sklical ekonomsko-socialni svet za energetiko, kjer želijo doreči zadeve z državo in delodajalci, v primeru neuspeha pa bodo tudi na nacionalni ravni odločali, kako ravnati dalje.