c S

EU še naprej razdeljena glede skupne azilne politike

26.01.2012 16:28 Koebenhavn, 26. januarja (STA) - Države članice EU ostajajo razdeljene glede skupne azilne politike. Na današnjem neformalnem srečanju notranjih ministrov EU v danskem Koebenhavnu je bil tako ponovno viden razkorak med sredozemskimi članicami, ki si prizadevajo za večjo solidarnost dobrostoječih držav, in severnimi državami, ki poudarjajo, da so doslej že zadostno pomagale.

Nemčija je tako, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, danes med drugim zahtevala, da bi morale države na jugu EU najprej vzpostaviti delujoč azilni sistem, šele nato pa zahtevati večjo finančno in človeško pomoč.

Skupna azilna politike je že vrsto let jabolko spora znotraj EU. Po načrtih Evropske komisije naj bi 27 držav članic do letošnjega leta sprejelo enotne pogoje za sprejem prosilcev za azil, a je predlog komisije doživel blokado v svetu EU. Danska, ki trenutno predseduje povezavi, je ob tem napovedala, da si bo prizadevala za krepitev evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex in skupnega urada za azil.

Dansko predsedstvo je za razpravo sicer pripravilo dokument, v katerem povzema glavne elemente solidarnosti do držav članic, ki se soočajo s posebnimi migracijskim pritiski, so ob tem sporočili z notranjega ministrstva.

Veliko solidarnostnih instrumentov nekatere državne članice že uporabljajo, treba pa je postaviti trdne temelje za medsebojno zaupanje, kar je mogoče doseči z doslednim spoštovanjem in izvajanjem evropske zakonodaje in drugih mednarodnih obveznosti. Pomembno je tudi, da so se države članice in tudi celotna EU sposobne hitro odzvati predvsem v primeru izrednih razmer. Velik poudarek je seveda na finančnem vidiku, zato je treba predvsem zagotoviti, da so finančna sredstva iz različnih virov hitro dostopna.

Glede na statistične podatke EU se skorajda vse države EU soočajo z naraščanjem števila prosilcev za azil. V Nemčiji npr. se je tako število v prvi polovici lanskega leta število prosilcev za azil v primerjavi z enakim obdobjem leto prej povečalo za 24 odstotkov. Eden od razlog je naraščanje vala beguncev iz držav severne Afrike po arabski pomladi, poroča dpa.

Notranji ministri so danes sicer govorili tudi o prihodu družinskih članov priseljencev iz neevropskih držav, na dnevnem redu pa imajo tudi posredovanje osebnih podatkov letalskih potnikov ameriškim oblastem v boju proti terorizmu. Odločitev na neformalnem srečanju, ki se ga iz Slovenije udeležuje direktorica direktorata za migracije in integracijo notranjega ministrstva Nina Gregori, sicer ne sprejemajo.