c S

Vlada o gospodarskih temah

26.01.2012 16:27 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila z zimsko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), v kateri je ta občutno znižal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Sprejela je predlog novele zakona o davčnem postopku ter dopolnilo k predlogu novele zakona o javnih financah.

Umar je napovedi znižal zaradi močnega poslabšanja pričakovanj glede gibanj gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju. Letos se nam obeta rast v višini 0,2 odstotka, kar je 1,8 odstotne točke manj od jesenskih napovedi, prihodnje leto pa naj bi znašala dva odstotka oz. pol odstotne točke manj. Lanska rast obsega bruto domačega proizvoda (BDP) je bila 0,5-odstotna.

Vlada se je seznanila s predlogom dopolnila k noveli zakona o javnih financah, ki jo je v obravnavo v DZ poslala 12. januarja in naj bi z njo določili zgornjo mejo zadolževanja države pri 48 odstotkih BDP. Predlagana ureditev je bila postavljena prestrogo, so pojasnili na finančnem ministrstvu. Po predlogu naj bi ne bila več določena fiksna zgornja meja dolga sektorja države, pač pa ukrepi, ki jih je treba sprejeti, ko ta doseže določeno stopnjo.

Vlada se je seznanila z informacijo ministrstva za promet o predlaganih spremembah glede nove železniške proge Divača-Trst, kjer se po novem dokončanje vseh aktivnosti na projektu (izdelava projektne dokumentacije) predvideva decembra 2015. Poleg tega je nova trasa preko Sežane tudi pol krajša in izvedbeno bistveno enostavnejša, zato se nova ocenjena vrednost vseh aktivnosti, ki jih je treba izvesti v okviru projekta, znižuje na 29,65 milijona evrov. Posledično se znižujeta tako sofinanciranje EU kot tudi lastna udeležba na 14,8 milijona evrov.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o davčnem postopku, s katero se bo v slovenski pravni red prenesla evropska direktiva o vzajemni pomoči pri izterjavi terjatev za določene prelevmane, carine, davke in druge ukrepe.

Vlada je sklenila, da bo do začetka obravnave na pristojnem parlamentarnem delovnem telesu ponovno preučila določbe iz predloga novele zakona o javnih financah, ki predvidevajo ustanovitev fiskalnega sveta kot samostojnega in neodvisnega posvetovalnega telesa pri DZ. Glede na opozorila DZ naj bi namreč šlo za temeljito spremembo njegovega koncepta, za katero v obrazložitvah predlagane novele ni mogoče najti ustreznih prepričljivih razlogov.

Vlada je sprejela uredbo o ureditvi trga z vinom, v kateri so navedeni ukrepi, ki se v celoti financirajo iz sredstev EU, določa pa tudi natančnejše pogoje za priznanje organizacij proizvajalcev vina.

Vlada je izdala uredbo o koncesiji za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom, s katero se bo ta javna služba prenesla v izvajanje nevladnemu sektorju.

Vlada se je seznanila z informacijo ministrstva za finance o stanju v slovenskem bančnem sistemu. Bilančna vsota bank je konec lanskega novembra znašala 48,7 milijarde evrov oz. 1,7 odstotka manj kot oktobra, kljub nadaljevanju rasti stroškov oslabitev in rezervacij pa so izgubo zmanjšale.

Vlada je obravnavala poročilo o izvajanju jamstvenih shem države, ki so veljale do konca leta 2010. Od 18,1 milijona evrov jamstev za kredite fizičnim osebam jih je bilo do sredine leta 2011 vnovčenih za 300.000 evrov, in sicer za obveznosti 46 fizičnih oseb. Za kredite podjetjem pa je država jamčila v višini 310,1 milijona evrov, ob čemer je za obveznosti 25 pravnih oseb plačala jamstva v višini 11,8 milijona evrov.

V okviru postopka presoje skladnosti državnega jamstva SID banki s pravili EU o državnih pomočeh je vlada sprejela zaveze glede delovanja SID banke. Med drugim se nanašajo na način izvajanja posojil, pridobivanje sredstev ter razvojne aktivnosti SID banke. Slovenija vsakokrat, kjer bo to potrebno, Evropski komisiji priglasila vse posle in programe državne pomoči, ki bodo izvajani s strani SID banke, z njo pa se posvetovala tudi glede dokapitalizacije odvisnih družb SID banke.

Vlada je določila Direkcijo RS za ceste, da v letu 2012 izvede 43 javnih naročil s področja cestne infrastrukture.

Vlada je dala soglasje za prenos lastništva šestih transformatorskih postaj Elektra Celje ter enega transformatorja Elektra Primorska na družbo Sodo.

Vlada je za direktorico Urada RS za nadzor proračuna, ki deluje pod okriljem ministrstva za finance, ponovno imenovala Natašo Prah.

Vlada je sprejela stališča Slovenije k predlogom več evropskih uredb, med drugim glede okrepitve gospodarskega in proračunskega nadzora v državah članic območja evra, ki so jih prizadele ali jim grozijo resne težave v zvezi z njihovo finančno stabilnostjo, o skupnih določbah za spremljanje in ocenjevanje osnutkov proračunskih načrtov ter o vzpostavitvi programa za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja.