c S

Predsedniki petih strank z manjšinskima poslancema podpisali dogovor o sodelovanju

26.01.2012 16:03 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Predsedniki strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak so s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti Robertom Battellijem in Laszlo Gönczem v DZ slovesno podpisali dogovor o sodelovanju narodnih skupnosti z vlado v mandatnem obdobju 2012 - 2015.

Poslanca narodne manjšine bosta tako po podpisu tega dogovora v soboto tudi podprla kandidata za mandatarja Janeza Janšo.

Predsedniki parlamentarnih strank po podpisu dogovora izjav novinarjem niso dajali, po besedah Battellija pa sklenjen dogovor predvideva pogovore, sodelovanje in posvetovanja z vlado. Battelli je novinarjem še povedal, da bodo z dogovorom delili odgovornost in vrednote, ki izhajajo iz ustave in zadevajo položaj narodne skupnosti. Dogovor pomeni, da bosta predstavnika manjšin vključena v izdelavo ukrepov, ki naj bi pripeljali Slovenijo iz krize, ne pomeni pa, da sta sedaj formalno del koalicije.

Sklenjen dogovor je po besedah poslanca italijanske narodne skupnosti sicer aneks h koalicijski pogodbi, ki so jo v sredo podpisale SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Petdeset poslancev teh strank je po podpisu pogodbe Janšo predlagalo za mandatarskega kandidata, ki ima s podporo dveh poslancev manjšin v DZ načeloma zagotovljenih 52 poslanskih glasov.