c S

Vlada soglaša z manjšim številom prostih vpisnih mest na dodiplomske in magistrske študijske programe

26.01.2012 15:10 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada je dala soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v letu 2012/2013. Razpisanih je 27.377 vpisnih mest za redni in izredni študij. Razpis za naslednje študijsko leto pa ima manj vpisnih mest in novih študijskih programov kot lani, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v sklepu predlaganih skupaj 27.377 vpisnih mest za redni in izredni študij. Od tega je 24.462 mest namenjenih za državljane Slovenije in držav EU, 22.436 mest za vpis v 1. letnik in 2.026 mest za nadaljevanje študija v višjih letnikih po merilih za prehode. Za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva so namenili 1846 mest, 1069 mest pa za vzporedni študij in za diplomante.

Sicer je v naslednjem študijskem letu razpisanih 2224 mest manj kot v preteklem letu. Manj je tudi novih študijskih programov, teh je samo osem.

Prvič razpisani študijski programi so: na fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani univerzitetni študijski program urbanizem, na fakulteti za turizem Univerze v Mariboru univerzitetni in visokošolski strokovni študijski program turizem, na Univerzi na Primorskem pa na fakulteti za humanistične študije dvopredmetni univerzitetni študijski programi geografija, italijanistika, medijski študiji in zgodovina ter na fakulteti za turistične študije visokošolski strokovni študijski program management turističnih podjetij.

Razmerje med vpisnimi mesti za univerzitetni in visokošolski strokovni redni študij ostaja na primerljivi ravni glede na pretekla leta, in sicer 62:38 v prid univerzitetnemu. Razmerje med razpisanimi mesti za redni in izredni študij pa je 77:33 v prid rednemu študiju. To pomeni da se trend zmanjševanja izrednega študija nadaljuje.

V študijskem letu 2012/2013 so se vpisna mesta v primerjavi z lani zmanjšala na vseh študijskih področjih, najbolj na področju naravoslovja in družbenih ved, so še zapisali v uradu vlade.