c S

Vlada za konzulat v maroški Casablanci in nov sedež konzulata v Ukrajini

26.01.2012 15:10 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep o odprtju konzulata v maroški Casablanci, ki ga bo vodil častni konzul Said Noureddin Doukari, in spremembi sedeža konzulata v Ukrajini. Vlada je tudi podprla razrešitev Piera Tacconija dolžnosti častnega generalnega konzula v Firencah. Tacconi je zaprosil za razrešitev zaradi osebnih razlogov.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo konzularno območje konzulata v Casablanci obsegalo celotno območje Maroka. Častni konzul Doukari se je doslej pri obiskih predstavnikov Slovenije v Maroku izkazal za kompetentno osebo pri navezovanju potrebnih stikov in organiziranju sestankov.

Doukari je bil rojen leta 1949. Po izobrazbi je knjigovodja in je lastnik več nepremičnin ter treh podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo tekstilnih in usnjenih oblačil. Ukvarja se tudi s trgovanjem z nepremičninami in je vpliven član maroškega poslovnega in družabnega sveta. Je član več poklicnih združenj, predvsem s področja usnjarstva in član maroške gospodarske zbornice (CGEM). V preteklosti je v okviru gospodarske zbornice opravljal funkcijo predsednika in podpredsednika sekcije za tekstil in usnjarstvo.

Odprtje konzulata v Casablanci na čelu s častnim konzulom bo pripomoglo h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, vključno s krepitvijo investicijskega sodelovanja in sodelovanja na področju turizma, posledično pa naj bi spodbudilo tudi dvostransko politično sodelovanje in sodelovanje na drugih področjih (npr. kultura). Odprtje konzulata bo koristno tudi zaradi možnosti posredovanja in nudenju konzularne pomoči slovenskim državljanom v Maroku.

Politični odnosi med Slovenijo in Marokom so dobri in brez odprtih vprašanj, a niso intenzivni. Slovenijo pokriva Maroko nerezidenčno preko veleposlaništva v Lizboni. Politični dialog se je ponovno okrepil lani, ko so januarja v Ljubljani potekale politične konzultacije na ravni državnih sekretarjev, marca pa je Maroko obiskal predsednik državnega zbora. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Maroko je skromno, prevladuje blagovna menjava.

Casablanca je največje mesto in glavno pristanišče v Maroku. S tremi milijoni prebivalcev je največje mesto v Severni Afriki ter eno izmed največjih pristanišč na svetu. Je ekonomsko, industrijsko in poslovno središče Maroka, v katerem imajo sedež glavna maroška podjetja in podružnice tujih podjetij.

Vlada je danes sprejela tudi odločitev o spremembi sedeža slovenskega konzulata v Ukrajini, kar je v skladu s pozivom ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve, ki je vsa veleposlaništva, ki imajo v Kijevu tudi konzulate, večkrat pozvalo, da njihove sedeže prenesejo zunaj meja mestne občine Kijev. Častna konzulka Slovenije, ki je doslej vodila konzulat v Kijevu, Maja Martijnenko je predlagala, da bi bil novi sedež konzulata v mestu Buča, ki velja za eno najbolj tehnološko inovativnih in razvijajočih se mest v Kijevski pokrajini.

Odlok o odprtju konzulata v Kijevu z dne 31. maja 2001 je določal, da konzularno območje konzulata, ki ga vodi častna konzulka, zajema celotno območje Ukrajine, saj Slovenija v Ukrajini takrat še ni imela veleposlaništva. Vlada je nato zaradi odprtja konzulatov v Lvovu in Harkovu 3. novembra 2005 sprejela odlok o spremembi konzularnega območja tako, da to obsega mesto Kijev in Kijevsko oblast.

Vlada je na današnji seji tudi podprla razrešitev Tacconija dolžnosti častnega generalnega konzula v Firencah. Tacconi je zaprosil za razrešitev s funkcije častnega generalnega konzula zaradi osebnih razlogov.

Tacconi je bil 21. septembra 2006 imenovan za častnega konzula v Firencah, 27. avgusta 2009 pa je bil povišan v častnega generalnega konzula.