c S

Sindikati ob združevanju ministrstev pogrešajo argumente

26.01.2012 14:35 Ljubljana, 26. januarja (STA) - V sindikatih javnega sektorja so zadržani do združevanja ministrstev za pravosodje in za javno upravo. Pogrešajo argumente za smiselnost združevanja posameznih ministrstev. Prav tako so zadržani v Slovenskem sodniškem društvu.

"Med ministrstvoma za pravosodje in za javno upravo ne vidim organskih povezav," je za STA dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Nihče pa do zdaj tudi ni pojasnil vzrokov za takšno združevanje, je dodal.

"Gre za lepljenje ministrstev skupaj, potem ko je bilo populistično obljubljeno zmanjšanje števila ministrstev," je ocenil.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo bo, kot je opozoril, za sindikate javnega sektorja še posebej pomembno, ker bo vodilo pogajanja o plačah v javnem sektorju. Štrukelj se sprašuje, kako bo minister, ki bo vodil to ministrstvo, lahko enakovredno obvladoval obe področji, predvsem pa namenjal dovolj pozornosti javni upravi.

Predlagatelje združevanja ministrstev naproša, da predstavijo vsebinske argumente za združevanje. "Zdi se, da je to lepljenje, združevanje bolj zunanje," je ocenil.

Drago Ščernjavič, ki vodi pogajalsko skupino dela sindikatov javnega sektorja, pa meni, da bi bilo treba najprej narediti temeljito analizo - katera ministrstva gredo po vsebini skupaj, katera ne, je dejal za STA.

Odzval se je tudi kot sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije. Kot je zapisal, predlog racionalizacije, ki zadeva združitev ne samo oblik, ampak tudi delovnih področij, pomeni velike spremembe za zaposlene delavce na uradniških in strokovno tehničnih delovnih mestih v državni upravi.

"Glede na to, da v obrazložitvi ni ocene stanja in vsebinskih razlogov za sprejem zakona, tudi ni pojasnjeno, ali za tem stojijo določene analize glede dosedanjega obsega dela, strukture del in nalog in kakšne bodo spremembe tudi glede zakonov, ki oblikujejo vsebino dela posameznih ministrstev in organov v sestavi," je navedel.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so zadržani do združevanja ministrstev za pravosodje in za javno upravo. Zlasti so zadržani z vidika delitve oblasti na izvršilno, zakonodajno in sodno. Javna uprava ni področje, ki bi se lahko združilo s pravosodjem, je za STA dejala predsednica društva Janja Roblek.

Odbor za notranjo politiko je na današnji seji z 11 glasovi za in petimi proti potrdil in DZ v sprejem predlagal z amandmaji dopolnjeno novelo zakona o vladi, s katero bodo število ministrstev s sedanjih 15 zmanjšali na predvidoma 11. V popoldanskih urah bo na izredni seji o zakonu na plenarni seji razpravljal in odločal še državni zbor.