c S

Odbor za notranjo politiko potrdil zmanjšanje števila ministrstev

26.01.2012 13:50 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Odbor za notranjo politiko je na današnji seji z 11 glasovi za in petimi proti potrdil in DZ v sprejem predlagal z amandmaji dopolnjeno novelo zakona o vladi, s katero bodo število ministrstev s sedanjih 15 zmanjšali na predvidoma 11. V popoldanskih urah bo na izredni seji o zakonu na plenarni seji razpravljal in odločal še državni zbor v celoti.

Novela, ki so jo sicer vložili poslanci levosredinskih strank še pred glasovanjem o predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću kot mandatarskem kandidatu, je predvidevala 12 ministrstev. Predstavniki koalicijskih partneric SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi so jo na današnji seji odbora z dopolnili prilagodili, tako da jih šteje enajst.

Precej časa so člani odbora na današnji seji namenili členu, povezanemu s prenosom tožilstva v okvir notranjega ministrstva, pa tudi razpravi o združevanju resorja za kulturo z resorji izobraževanja, znanosti in športa.

Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) Roman Jakič je tako spomnil na peticijo, ki jo je v teh dneh podpisalo okoli 1700 državljanov, med njimi eminentnih profesorjev in intelektualcev. Veliko je govora o tem, kaj kultura pomeni za slovenski narod, zato Jakič meni, da je takšno združevanje neproduktivno.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je izpostavil, da je ohranitev resorja kulture predvidena v prvotnem predlogu novele, katere sopodpisnik je tudi sam. Po tem predlogu bi ob bi bilo področje kulture zajeto v ministrstvo za kulturo in Slovence po svetu.

Predvidenemu združevanju resorja kulture z več drugimi resorji sta nasprotovala tudi poslanca SD Majda Potrata in Mirko Brulc. Kultura na ta način ne bo izgubila samo na simbolni, pač pa tudi na realni ravni, sta prepričana Potrata in Brulc.

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj in poslanec SDS Vinko Gorenak sta poudarila, da novela zakona ne ukinja kulturnega ministrstva oz. kulture, ampak se bo minister samo drugače imenoval. Jožef Jerovšek (SDS) pa je dodal, da bo kultura v primeru združitve z nekaterimi drugimi resorji zagotovo dobila državnega sekretarja.

Mihael Prevc (SLS) je ocenil, da je predlog združevanja ministrstev dober in da prinaša racionalizacijo. "Zdi pa se mi, da bomo znotraj povezav lahko predvsem vsebinsko lahko zagovorili prepotrebno reorganizacijo ministrstev," je pojasnil. Vključitev ministrstva za kulturo v področje izobraževanja, znanosti in športa je po njegovih besedah še najbolj logična. Kultura bo kljub temu obdržala pomembno mesto v slovenski družbi, je prepričan.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je poudaril, da je bolj kot prisotnost kulturnega ministra pomembno to, koliko sredstev bo rebalans namenil temu področju.

Manjšinski poslanec Laszlo Göncz je ocenil, da je večina predlaganih rešitev dobra. Po njegovem je prav, da se ohranja položaj ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi zanj pa je problematično predvideno združevanje ministrstva za kulturo z drugimi resorji.

Poslance PS in SD je zmotil tudi predviden prenos tožilstva v pristojnost resorja notranjega ministrstva. Nasprotovala sta mu zlasti Roman Jakič in Maša Kociper iz PS, poslanec SD Mirko Brulc pa je takšno rešitev ocenil celo kot "državni udar".

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj je v zvezi s tem pojasnil, da je bil h koalicijski pogodbi že sprejet protokol, po katerem bo tožilstvo pod okvirom pravosodja in ne notranjih zadev. Vinko Gorenak iz SDS je napovedal, da bodo člen, ki se nanaša na položaj tožilstva, pred sejo DZ ustrezno uredili.

Uvodoma navedenih pet koalicijskih partneric namerava ohraniti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Preostala dosedanja ministrstva pa naj bi se združila ali preoblikovala, tako da bi imeli še ministrstvo za finance, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg 11 ministrstev naj bi imeli tudi ministra brez listnice za Slovence po svetu.

Seja DZ, na kateri bo državni zbor razpravljal in odločal o predlagani noveli, se bo začela ob 16. uri.