c S

Novo vlado naj bi dobili 10. februarja

26.01.2012 13:49 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Če bo kandidat za mandatarja Janez Janša na sobotni seji državnega zbora izvoljen, bo moral v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Kadrovska zasedba ministrskih mest uradno še ni znana, po napovedih predsednika DZ Gregorja Viranta pa naj bi država novo vlado s polnimi pooblastili dobila že 10. februarja.

Mandatarja za sestavo nove vlade državni zbor tudi v drugem krogu voli z večino glasov vseh poslancev, glasovanje pa je tajno. Glede na to, da je kandidaturo Janeza Janše vložilo vseh 50 poslancev stranka SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki naj bi sestavljale prihodnjo koalicijo, je pričakovati, da ima kandidat te glasove zagotovljene. Poleg tega bosta Janšo predvidoma podprla tudi poslanca narodnih manjšin, če bosta s prihodnjo koalicijo dosegla dogovor glede manjšinskih vprašanj. Kandidat za mandatarja torej lahko računa na 52 poslanskih glasov podpore.

Če bo Janša v soboto izvoljen za mandatarja, mora v 15 dneh po izvolitvi, torej najpozneje do 12. februarja, predlagati imenovanje ministrov. Teh bo predvidoma 11, saj bo DZ danes odločil o noveli zakona o vladi, s katero bi število ministrstev s 15 skrčili na 11, predvidoma pa bi ohranili še ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Čeprav so predsedniki prihodnjih koalicijskih strank že podpisali koalicijsko pogodbo, pa še niso dokončno dorekli kadrovske zasedbe ministrskih mest. V medijih je doslej zaokrožilo kar nekaj možnih razdelitev ministrskih mest v novi vladi, Janša pa naj bi njihova imena predstavil v torek.

DZ sicer o listi kandidatov za ministre glasuje v paketu, glasovanje pa je javno. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Če niso imenovani vsi ministri, pa mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru.

Kandidati za ministre se morajo še pred sejo DZ, na kateri odločajo o njihovem imenovanju, predstaviti pred pristojnimi delovnimi telesi in odgovarjati na vprašanja njihovih članov. "Zaslišanja" se morajo opraviti najprej tri in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur.

V primeru, da lista ministrov ne bi bila izglasovana, pa se v DZ opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, mandatar pa lahko nanjo uvrsti tudi kandidate, ki v prvem poskusu niso bili izglasovani. Če tudi v drugem poskusu kandidatna lista ni izglasovana, pa lahko DZ odloča o vsakem kandidatu za ministra posebej.

Če pa bi se zgodilo, da mandatarski kandidat v soboto ne bi bil izvoljen, obstaja možnost (če se tako odloči DZ), da se opravi še tretji krog glasovanja. V tem primeru za izvolitev zadostuje navadna večina poslancev, glasovanje pa je javno.