c S

Posebna revizija v Telekomu ugotovila milijonske škode

26.01.2012 10:20 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Revizorska družba Deloitte revizija je v posebni reviziji vodenja nekaterih poslov v zadnjih letih v družbah skupine Telekom Slovenije ugotovila vrsto škod, katerih ocenjena vrednost gre v milijone evrov. Nadzorniki so poročilo revizije obravnavali v sredo in sporočili, da bo o njem razpravljala tudi skupščina, ki bo predvidoma 7. marca.

Delničarji Telekoma so posebno revizijo vodenja nekaterih poslov v obdobju od 1. januarja 2006 do 23. marca 2011 potrdili na marčni skupščini na zahtevo Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Paradržavna sklada Kad in Sod, ki imata skupaj v lasti petino Telekoma, sta zahtevala, da se razišče med drugim Telekomove prevzeme v Sloveniji in tujini, nakupe in prodaje nepremičnin ter tudi večja vlaganja.

Deloitte je revizijo, katere povzetek je danes objavljen na spletnih straneh Ljubljanske borze, opravil v treh sklopih - prvi se nanaša na nakupe in prodaje poslovnih deležev ter ustanavljanje družb v Sloveniji in tujini skupaj s pregledom nakupnih in prodajnih opcij. Drugi se nanaša na dajanje posojil, tretji pa na nakupe in prodaje nepremičnin in investicijska vlaganja, pri katerih vrednost presega milijon evrov.

Revizorji so v povzetku revizije zapisali, da je pri nakupu 75-odstotnega deleža družbe Ipko na Kosovem nastala ocenjena minimalna škoda v višini 3,86 milijona evrov. Škodo, ki je nastala pri prodaji deleža družbe Ipko družbi Factor banka in izvršitvi dogovorjene opcije, pa ocenjujejo na 8,34 milijona evrov.

Ocenjena minimalna škoda pri nakupu družbe AOL, kasneje preimenovane v Primo, znaša 1,65 milijona evrov, ocenjena minimalna škoda pri nakupu slovenske družbe Najdi.si pa 0,47 milijona evrov.

V zvezi z nakupom družbe On.net v Makedoniji so revizorji ugotovili, da ta ni bil voden dovolj transparentno, a da kakšna škoda pri tem ni nastala. Škoda po njihovih ugotovitvah ni nastala tudi pri nakupu družbe Aneks v BiH.

Glede investicijskih vlaganj so revizorji ugotovili, da skupna vrednost izračunane ocenjene škode v zvezi z njimi na dan 31. decembra 2011 znaša 7,08 milijona evrov, medtem ko naj bi v zvezi z dajanjem posojil nastala škoda v višini okrog 40.000 evrov.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije se je sicer v sredo med drugim tudi seznanil s poročilom o izmerjeni organizacijski klimi v skupini Telekom Slovenije v letu 2011, sprejel pa je tudi letni načrt službe notranjega revidiranja za letos.