c S

Cameron pozval k obsežni reformi sodišča v Strasbourgu

25.01.2012 15:51 Strasbourg, 25. januarja (STA) - Britanski premier David Cameron je v govoru na zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) pozval k temeljiti reformi Evropskega sodišča za človekove pravice. Spremembe naj bi preprečile, da bi sodišče klonilo pod preobilico primerov, pa tudi to, da evropski sodniki takrat, ko to ni potrebno, posegajo v odločitve nacionalnih sodišč.

Cameron je na zimskem zasedanju PS SE v Strasbourgu nastopil kot premier države, ki trenutno predseduje 47-članskemu Svetu Evrope. V svojem govoru se je po pričakovanjih pridružil pozivom k nujni reformi sodišča, ki ga je Svet Evrope ustanovil leta 1959, zaradi preobilice dela pa se mu je v zadnjih letih nabralo več kot 150.000 nerešenih zadev.

Po mnenju Camerona je treba sodišče razbremeniti in omogočiti, da se bo lahko ukvarjalo z najresnejšimi kršitvami človekovih pravic - ne pa da se ukvarja z majhnimi, nepomembnimi primeri ter poleg tega izgublja dobro ime, ko se po nepotrebnem vmešava v delo nacionalnih sodišč in spreminja njihove odločitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier je zato pozval k sprejetju novih pravil, ki bodo sodišču omogočila osredotočanje na "najpomembnejše primere", pa tudi k novim postopkom imenovanja sodnikov, vključno z jasnejšimi smernicami za nacionalne postopke izbire. Dejal je še, da si prizadevajo doseči soglasje glede krepitve načela subsidiarnosti, po katerem bi morala biti končna odločitev čim večkrat oz. če je le mogoče v rokah nacionalnih sodišč.

Cameronove pripombe po pisanju dpa sledijo kritikam, ki jih je bilo na račun sodišča v Strasbourgu slišati na Otoku - med drugim takrat, ko je sodišče ocenilo, da Velika Britanija s tem, ko zapornikom ne priznava volilne pravice, krši njihove človekove pravice. Minuli teden je sodišče poleg tega presodilo, da Velika Britanija skrajnega islamskega klerika Abuja Katade ne sme izročiti njegovi domovini Jordaniji.

Glede slednjega se je Cameron danes strinjal, da države ljudi ne bi smele izročati državam, kjer jim grozi mučenje, a obenem opozoril, da so se prisiljeni ukvarjati z ljudmi, ki "nimajo nobene pravice živeti v vaši državi in za katere ste prepričani, da nameravajo škoditi vaši državi". "Skupaj moramo poiskati rešitev za to," je dejal.