c S

Pred volitvami županov v 10 občinah se izteka rok za odprtje posebnih računov

26.01.2012 07:47 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Pred začetkom volilne kampanje za nadomestne volitve županov, ki bodo v desetih občinah potekale 11. marca, so organizatorji kampanje dolžni odpreti posebne transakcijske račune. Rok za odprtje računov, s katerih bodo morali poravnati vse stroške kampanje, se izteče danes.

Zakon namreč določa, da morajo organizatorji volilne kampanje posebne transakcijske račune odpreti najkasneje 45 dan pred dnem glasovanja.

Na tem posebnem računu morajo zbrati vsa finančna sredstva, ki jih sami namenijo ali dobijo od drugih pravnih ali fizičnih oseb za financiranje volilne kampanje. Prav tako morajo izključno s tega računa poravnati vse stroške volilne kampanje. Račune morajo organizatorji volilne kampanje zapreti najpozneje v štirih mesecih po dnevu glasovanja.

Nadomestne županske volitve bodo 11. marca v občinah Polzela, Železniki, Slovenj Gradec, Destrnik, Bovec, Mirna Peč, Metlika, Krško, Radeče in Duplek. 25. marca pa bodo župana na nadomestnih volitvah izbirali tudi v Ljubljani. Omenjenih enajst občin mora volitve izvesti zato, ker so bili njihovi nekdanji župani izvoljeni za poslance v državni zbor.

Sicer pa se danes izteka tudi rok, do katerega morajo mediji določiti in objaviti pravila za spremljanje volilne kampanje.