c S

Državni svet predlaga novelo za odpravo možnosti zmanjšanja ali odpisa prispevkov za zdravstveno zavarovanje

25.01.2012 15:12 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Državni svetniki predlagajo novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi odpravila možnost zmanjšanja ali odpisa plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje določenim zavezancem. Kot pojasnjujejo predlagatelji, bi tako v zdravstveno blagajno dodatno prišlo okoli 50 milijonov evrov letno.

Predlagana novela, ki so jo svetniki podprli z 20 glasovi za in štirimi proti, predvideva črtanje določbe, ki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nalaga, da določi merila in pogoje, pod katerimi se lahko določenim zavezancem za plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje prispevek zmanjša ali odpiše.

Osnovno načelo je zagotoviti sprotno plačevanje zakonsko predpisanih obveznih prispevkov za osnovno zdravstveno zavarovanje, saj ta predstavlja del bruto plače vsakega zaposlenega. Tako bi prišli do dodatnih okoli 50 milijonov evrov, kolikor so v letu 2009 znašali zapadli oz. odpisani prispevki, pojasnjujejo v gradivu.

Pobudnik predloga, svetnik Andrej Rus meni, da sedanja možnost zmanjšanja ali odpisa plačila prispevkov predstavlja "vabilo k temu, da zavezanci tega prispevka ne plačujejo". S črtanjem te možnosti pa po njegovih besedah tega ne bi bilo več.

Predlog podpirajo tudi na ministrstvu za zdravje, saj prelaganje ali odpis omenjenih prispevkov pravzaprav pomeni le prepis bremena na zdravstveno blagajno, je pojasnila Valentina Prevolnik Rupel z ministrstva. Kot dodaja, to sicer ni celovita rešitev zdravstvene blagajne, lahko pa k reševanju pripomore.

Prav tako predlog podpira generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki pa je opozoril, da finančni učinek ne bo 50 milijonov evrov. Gre za dolg, ki je v izterjavi, lahko se bo izterjal ali pa tudi ne, je pojasnil. Lani so sicer po njegovih besedah odpisali okoli pol milijona evrov dolgov fizičnim osebam.

Tudi svetnik Peter Požun se strinja, da to ne bo rešilo zdravstvene blagajne. Morda pa bo, kot pravi, razrešilo vsaj del problemov na primernejši način.

Alojz Kovšca iz interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev pa je ob tem opozoril, da lahko "ukinjanje odloga plačila pripelje do večje kolateralne škode, kot bi bil pa izplen zakona". Kot pojasnjuje, plačilo večinoma dolgujejo fizične osebe, po uveljavitvi novele pa se lahko zgodi, da bodo te dobile več socialnih transferjev, kot pa dolgujejo prispevkov. "Da bi ujeli enega tatu, bomo pomendrali kar nekaj poštenih," je dejal.

Omenjen predlog novele so že jeseni lani pripravili v Zares. Zaradi takrat bližajočih se predčasnih državnozborskih volitev pa ga je državni svetnik iz vrst Zares Andrej Rus vložil v obravnavo državnemu svetu. Svetniki so tako danes predlog podprli in ga bodo vložili v parlamentarno proceduro.