c S

Strokovni svet za šport o kršitvah pri usposabljanju

25.01.2012 15:10 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Na seji strokovnega sveta za šport slovenske vlade so sprejeli nove programe usposabljanja za strokovno delo v športu ter obravnavali poročilo kršitev inšpekcijskih nadzorov po letu 2009. Vaterpolska zveza Slovenije je podala tožbo zaradi domnevnih kršitev procedure pri odločanju o novi sestavi sveta Fundacije za šport (FŠO).

Vzs je menila, da je bil postopek odločanja strokovnega sveta za šport, ki je na dveh lanskih sejah razpravljal o novi sestavi sveta FŠO, nekorekten. Člani strokovnega sveta so ugotovili, da postopek sprejemanja članov sveta FŠO ni zapisan v nobenem poslovniku ali zakonu, zato so prepričani, da je tožba neupravičena. Ugovor na tožbo bo podal Direktorat za šport ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ).

Katarina Andlovic, inšpektorica za šolstvo in šport, je dejala, da so v prejšnjih treh letih pregledali 53 programov usposabljanja za pridobitev strokovne usposobljenosti in strokovnega naziva za delo v 32 športnih panogah. Ugotovili so med drugim, da nekateri predavatelji in nosilci programov niso imeli predpisane izobrazbe, udeležba je bila dovoljena kandidatom, ki niso izpolnjevali razpisnih pogojev, ni bilo vodene celotne predpisane dokumentacije, včasih niso našli podatkov o sestavi izpitne komisije ali pa ta ni bila sestavljena v skladu s pravili. Zgodilo se je celo, da so bile izdane javne listine o usposobljenosti posameznikom, ki se programov usposabljanja niso udeležili ali niso izpolnili vseh pogojev.

Andlovičeva je na seji posebej izpostavila Kickboxing zvezo Slovenije in Aikido zvezo Slovenije, pri katerih je bilo ugotovljenih največ kršitev. Strokovni svet bo kršitelje, pri katerih so bila navedena bistvena odstopanja, pisno obvestil o kršitvah in jih seznanil, da morajo odpraviti pomanjkljivosti. Branko Žnidaršič je predlagal, da naj strokovni svet povabi izvajalce programov ter predstavnike MŠŠ in OKS na skupni pogovor, da bodo prej odpravili pomanjkljivosti. Marjeta Kovač je tudi predlagala, da se z ugotovitvami inšpekcije seznani panožne zveze in druge izvajalce. Oba predloga so podprli.

Darko Repenšek (MŠŠ) je ob tem dodal, da bo potrebno nekatera določila usposabljanja prilagoditi, ker so trenutne rešitve v določenih točkah neživljenjske. Repenšek je tudi menil, da zlasti v prvi fazi na MŠŠ in OKS-Olimpu - hčerinska družba Olimpijskega komiteja Slovenije je vodila projekt usposabljanje strokovnih delavcev v športu - niso izvajali vseh potrebnih nadzorov. Tone Krump je ocenil, da je nosilcev izvajanja programov trenutno okrog 70, kar je preveč, ter da bo treba seznam skrčiti. Repenšek je dodal, da je sistem usposabljanja in izobraževanja namenjen tudi ščitenju tovrstnih strokovnih poklicev pri nas in da bi bilo to potrebno po vzoru nekaterih evropskih držav še nadgraditi.

Potrdili so nove programe usposabljanja plavalne, hokejske, kolesarske (vendar ne za gorsko kolesarstvo), boksarske, potapljaške in savate zveze ter zveze za nordijsko hojo, Fakultete za šport, Fakultete za ergonomske in kineziološke študije Univerze na Primorskem, Zveza za šport invalidov Slovenije, zveze osebnih trenerjev in združenja kondicijskih trenerjev.

Kotalkarska zveza nasprotuje včlanitvi zveze za hitrostno rolanje v OKS in mednarodno kotalkarsko zvezo. Strokovni svet je predlagal, da naj zvezi pošljeta seznama članov in druge podatke za odločanje o tem vprašanju.