c S

Türk v drugem krogu za mandatarja ne bo predlagal nikogar

25.01.2012 14:06 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Predsednik republike za mandatarja za sestavo nove vlade v drugem krogu ne bo predlagal nikogar. Kot je dejal, je kandidatura predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja s podpisi poslancev sicer predvidena v ustavi. Ocenjuje pa, da kandidatura Janše nima polne legitimnosti, saj ga "bremeni pravnomočni obtožni predlog v kazenskem postopku".

Predsednik republike Danilo Türk je na novinarski konferenci poudaril, da z njegove strani v postopku posvetovanj in predlaganja mandatarskih kandidatov ni bilo zavlačevanja. Kot je dejal, se je s poslanskimi skupinami posvetoval ob prvi priložnosti, 27. decembra, in takrat so mu predstavniki strank predlagali, naj za mandatarja predlaga predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. To je tudi storil, a njegov predlog ni dobil podpore.

Ker so mu stranke tako v prvem kot v drugem krogu posvetovanj omenjale možnost povezovalnega mandatarja, ki bi vodil vlado narodne enotnosti, jim je nato predlagal tudi to možnost. Türk se je ob tej priložnosti finančniku Marku Voljču tudi zahvalil za pripravljenost za kandidaturo. Kot je dejal, pa mu niti v drugem krogu posvetovanj ni nihče predlagal, naj za mandatarja imenuje Janšo.

Pripravljenost Voljča, da kandidira, je imela po predsednikovih besedah dva pozitivna učinka. Povečala je "transparentnost procesa posvetovanj v zvezi z iskanjem kandidata za mandatarja" in pokazala, da se lahko najde dober kandidat "tudi zunaj kroga voditeljev parlamentarnih strank v DZ". Predsednik zatrjuje, da razmislek o Voljču ni bila napaka niti prenagljena odločitev.

Pojasnil je, da je stranke na posvetovanjih seznanil s svojo oceno, da Janša nima polne legitimnosti, ki je potrebna za kandidata za mandatarja. Po njegovih ocenah namreč noben kandidat, ki ga bremeni pravnomočna obtožnica ali pravnomočni predlog, ne more veljati za kandidata s polno legitimnostjo. Če bi bil Janković obremenjen s pravnomočno obtožnico ali obtožnim predlogom, ga tako "prav gotovo ne bi predlagal za mandatarja".

Po predsednikovih besedah je tudi volilni rezultat pokazal, da med volivci ne obstaja pričakovana raven zaupanja v Janšo kot možnega kandidata za mandatarja, saj ni bil relativni zmagovalec kljub temu, "da se je to močno pričakovalo". "Deficit legitimnosti" pa se po Türkovem mnenju lahko postopoma odpravi s kakovostnim delom vlade.

Koalicijske pogodbe, ki jo je danes podpisalo pet strank, Türk ne pozna in je zato ne komentira, ga bo pa ta zanimala, ko bo proces končan. Kot pravi, nima nobene vloge pri sestavljanju koalicijske pogodbe in si tudi ne želi vplivati na potek tega dogovarjanja med strankami. Stranke po njegovih besedah namreč same vodijo pogovore, ocenjujejo, kako daleč so se zbližale in delajo "določeno trgovino".

Türk je sicer prepričan, da bodo s prihodnjo vlado lahko sodelovali znotraj ustavnega okvira in v tem primeru ni pričakovati "posebnih težav". Kakovost in dinamika sodelovanja pa bo po njegovih ocenah v veliki meri odvisna tudi od uspešnosti vlade, ki ima "prvenstveno odgovornost za stanje v državi".