c S

Žbogar imenovan za posebnega predstavnika EU na Kosovu

25.01.2012 13:16 Bruselj, 25. januarja (STA) - Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je bil danes v Bruslju imenovan za posebnega predstavnika EU na Kosovu za obdobje od 1. februarja letos do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja. Odločitev je sprejel Svet EU in s tem je postopek imenovanja končan.

Že decembra je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton Žbogarja imenovala za vodjo urada EU na Kosovu s štiriletnim mandatom. Žbogar bo tako na Kosovu nosil dva klobuka, kar naj bi bistveno okrepilo tamkajšnjo prisotnost EU.

Ashtonova je ob imenovanju poudarila, da se veseli tesnega sodelovanja z Žbogarjem, ki je "s temeljitim poznavanjem regije in širokimi diplomatskimi izkušnjami odlična izbira za to ključno vlogo". Imenovanje Žbogarja na ta dvoklobučniški položaj je po njenih besedah "jasno znamenje tega, kako pomembna je evropska prihodnost regije za EU".

Žbogar si bo kot posebni predstavnik EU na Kosovu prizadeval za stabilno, mirno, demokratično in večetnično Kosovo ter obenem prispeval k stabilnosti in regionalnemu sodelovanju na Zahodnem Balkanu, so v EU pojasnili ob imenovanju.

Njegove delovne naloge bodo vključevale svetovanje v političnem procesu, krepitev prisotnosti EU na Kosovu ter zagotavljanje njene koherentnosti in učinkovitosti. Podpiral bo napredek Kosova na poti v EU ter prispeval k razvoju in utrjevanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin na Kosovu.

V EU so ob imenovanju izpostavili, da je Žbogar diplomat s 24-letnimi izkušnjami na ključnih strateških položajih, vključno s Kitajsko, ZN v New Yorku in Washingtonu. Izpostavili so tudi, da je vodil priprave na slovensko predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi ter pogajanja za vstop v zvezo Nato, prav tako pa je bil član skupine za pogajanja z EU.

Položaj na Kosovu je za EU eden ključnih na Zahodnem Balkanu, poleg položaja v Bosni in Hercegovini. Urad EU na Kosovu z okoli 85 ljudmi je eden večjih, ki jih ima unija, in tudi njegov proračun je razmeroma velik.

Sedaj ima EU na Kosovu začasnega posebnega predstavnika, Italijana Fernanda Gentilinija, ki se mu mandat izteče konec meseca. Gentilini je nasledil Nizozemca Pietra Feitha, ki je bil prav tako dvoklobučnik, a je opravljal vlogi posebnega predstavnika EU in vodje mednarodnega urada.

Feith je sicer ostal na Kosovu, predvidoma do začetka tega leta, kot vodja mednarodnega civilnega urada, a pričakuje se, da bo ta položaj odpravljen. EU pa, kot omenjeno, svojo prisotnost krepi z dvoklobučniškim položajem vodje urada in posebnega predstavnika.