c S

Google z načrtom združevanja podatkov o uporabnikih

25.01.2012 12:59 Los Angeles, 25. januarja (STA) - Ameriški internetni velikan Google je razkril načrte, v skladu s katerimi bo do 1. marca združil podatke uporabnikov njegovih storitev, kot so elektronska pošta, videi in socialno omrežje. Google obljublja "čudovito preprosto in intuitivno" uporabniško izkušnjo, številni pa so na nogah zaradi vprašanja varstva osebnih podatkov.

Google bo združil 70 različnih politik varovanja zasebnih podatkov v eno glavno in okoli ducat ostalih za posebna področja. Poseben režim varovanja podatkov bo na primer veljal za brskalnik Chrome in storitev Wallet za elektronsko plačevanje. Internetni velikan poudarja, da bo z novim sistemom uporabnikom lahko ponudil bolj relevantne rezultate iskanja in informacije, oglaševalcem pa bo pomagal najti stranke, še posebej na mobilnih napravah, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Tako na primer pri vpisu v storitve Google ta lahko prilagodi rezultate iskanja ali predlaga iskalne pojme glede na interese, ki jih je uporabnik izrazil na socialnem omrežju Google Plus, v Gmailu ali na Youtubeu. "Bolje bomo razumeli, kaj iščete, in vam hitreje ponudili prave rezultate," poudarja podjetje.

Google je v zadnjih mesecih svojo socialno omrežje Plus napravil za osrednjo točko spopada s priljubljenim Facebookom. V sedmih mesecih, odkar je Plus odprt za vse uporabnike, jih je pritegnil 90 milijonov, trdijo v Googleu.

Z namenom promoviranja Plusa je Google ped časom v rezultate iskanja začel vključevati namige o podjetjih in osebah z računi na Plusu. To je naletelo na veliko neodobravanje s strani kritikov, ki poudarjajo, da Google zlorablja svoj prevladujoči položaj med spletnimi iskalniki za krepitev števila uporabnikov lastnih storitev.

Internetni velikan je ob tem poudaril, da je o načrtovanih spremembah že govoril s pristojnimi regulatorji. Ti dogajanja niso želeli komentirati. Google pa poudarja, da podatki uporabnikov tudi v prihodnje ne bodo na voljo tretjim stranem.

Spletni velikan se je pred časom znašel v nemilosti zaradi zdaj že ukinjene storitve Google Buzz. Nekateri kontakti uporabnikov so namreč postali vidni drugim, ne da bi ljudje na to pristali. Tako so izbruhnile številne nevšečnosti, ko se je na primer razkrilo, da so uporabniki še naprej v stiku z nekdanjimi partnerji ali s konkurenco.

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je proti Googleu sprožila postopek in ugotovila, da je kršil svojo politiko zasebnosti. V odzivu na ugotovitve postopka je Google obljubil, da bo izboljšal varstvo osebnih podatkov svojih uporabnikov. Ob tem je tudi pristal na zunanjo revizijo svojih postopkov ravnanja z osebnimi podatki.