c S

Novartis lani znižal dobiček

25.01.2012 10:30 Basel, 25. januarja (STA) - Švicarska farmacevtska skupina Novartis je v letu 2011 ustvarila 9,2 milijarde dolarjev (dobrih sedem milijard evrov), kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. Prihodki od prodaje so se medtem povečali za 16 odstotkov na 58,6 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa se je znižal za pet odstotkov na 11 milijard dolarjev.

Novartis, katerega generična enota Sandoz je lastnica ljubljanskega Leka, je lani ustvaril 1,9 milijarde dolarjev izrednih stroškov, je družba danes objavila na svojih spletnih straneh.

Pretežni del izrednih stroškov, 1,5 milijarde dolarjev, odpade na zadnje lansko četrtletje, ko je Novartis zaradi tega zabeležil tudi za 47 odstotkov manjši dobiček iz poslovanja v višini 1,5 milijarde dolarjev. Četrtletni prihodki od prodaje so se povečali za 4,1 odstotka na 14,7 milijarde dolarjev.

"Novartis je v zadnjem lanskem četrtletju in celotnem letu 2011 dosegel trdno rast prodaje in stabilno poslovanje," je ob objavi poslovnih rezultatov zatrdil izvršni direktor družbe Joseph Jimenez.

Jimenez je dodal, da je Novartis lani dobil dovoljenja za prodajo 15 zdravil. V družbi so doživeli tudi nekaj razočaranj, je priznal in izpostavil slabšo prodajo zdravila za zdravljenje visokega krvnega pritiska tekturna/rasilez v zadnjem lanskem četrtletju in potrebo po izboljšanju standardov kakovosti v nekaterih proizvodnih enotah.

Za letos Novartis kljub izteku patenta za zdravilo proti visokemu pritisku diovan in padcu prodaje zdravila tekturna/rasilez pričakuje približno tolikšno prodajo kot v letu 2011.

Novartis je v začetku letošnjega leta sporočil, da namerava zaradi izteka patenta za zdravili diovan ukiniti skoraj 2000 delovnih mest v ZDA. Družba s sedežem v Baslu je že oktobra lani ukinila približno toliko delovnih mest, večinoma v svojih enotah Švici in ZDA.