c S

Avstrija predlagala Hrvaški preiskavo o Sanaderju

25.01.2012 07:39 Zagreb, 25. januarja (STA) - Avstrija je poslala prošnjo Hrvaški, naj prevzame kazenski postopek proti bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju zaradi suma pranja denarja na avstrijskem Tirolskem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Gre za ovadbo, ki jo je vložila neka banka na Tirolskem, v kateri je družina Sanader na različnih računih hranila 1,3 milijona evrov.

Kot so na avstrijskem državnem tožilstvu še pojasnili za agencijo APA, so prošnjo pred nekaj tedni poslali v Zagreb, ker je bilo domnevno kaznivo dejanje storjeno na Hrvaškem, kjer se nahaja tudi osumljeni Sanader. Tiskovna predstavnica avstrijskega tožilstva Eva Habicher je še dejala, da odgovora Hrvaške še niso prejeli.

Tirolska banka je ovadbo proti Sanaderju vložila konec leta 2010, bivši predsednik hrvaške vlade pa je zanikal vpletenost v pranje denarja in je zahteval ustavitev postopka. Habicherova je potrdila, da je sodišče na Dunaju sredi januarja že zavrnilo Sanaderjevo zahtevo. Dodala je, da ga bodo oprostili sumov v Avstriji, če ga na Hrvaškem ne bodo obtožili za omenjeno kaznivo dejanje.

Sanaderjev avstrijski odvetnik je spomnil, da gre za denar, ki ga je Sanader zaslužil, preden se je začel ukvarjati s politiko. Bivši hrvaški premier je sicer pred vojno na Hrvaškem živel v Innsbrucku, kjer se je ukvarjal s podjetništvom. Hrvaški mediji so poročali, da pri tem ni bil posebej uspešen ter da so po vrnitvi v Split v začetku 90. let z družino živeli precej skromno.

Sanaderja so decembra 2010 prijeli v Avstriji na podlagi hrvaške tiralice. Julija lani so ga izročili Zagrebu, kjer so proti njemu vložili tri obtožnice, v katerih ga bremenijo korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Med drugim zaradi domnevnega prejemanja nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil Sanader namestnik hrvaškega zunanjega ministra.

Hrvaške oblasti so ga po dobrem letu pripora, najprej v Avstriji in nato tudi na Hrvaškem, decembra lani izpustile, da bi se lahko branil s prostosti. Proti njemu poteka še nekaj preiskav zaradi več primerov korupcije med letoma 2004 in 2009, ko je bil hrvaški premier.