c S

Dve delovni telesi v pripravah na sobotno izredno sejo DZ

25.01.2012 07:38 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Dve delovni telesi DZ bosta danes za obravnavo na sobotni izredni seji DZ pripravili predloge treh od šestih zakonov, ki jih je zaradi slabega stanja javnih financ pripravila vlada. Pred vrhom EU v ponedeljek v Bruslju bodo poslanci obravnavali tudi medvladno pogodbo o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je za pogajanja o medvladni pogodbi o fiskalnem paktu pooblastila premiera Boruta Pahorja. Z njo naj bi zagotovili večjo javnofinančno disciplino, zato od držav z evrom zahteva, da na nacionalni ravni uvedejo v svoje sisteme zavezujoča in trajna fiskalna pravila. Tako naj bi po možnosti v ustavo zapisali zavezo, da morajo biti javne finance izravnane oz. v presežku.

Pogodba naj bi bila dogovorjena na ponedeljkovem vrhu EU in podpisana marca, nato pa bo stekel postopek ratifikacij. Veljati naj bi začela z letom 2013, a za uveljavitev jo mora ratificirati 12 članic območja evra.

Skupni odbor DZ bo poleg tega obravnaval še predloga novele zakona o prevzemih ter novele energetskega zakona. S spremembami zakona o prevzemih naj bi upnikom in bankam kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočili, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe. V energetski zakon pa se bo vpisala možnost, da gredo v zastavo proizvodni objekti v energetskem sistemu.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko pa bo dopoldne vzel pod drobnogled predlog novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, s katero se širi osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje.