c S

Slovenija ima zelo močnega kandidata za izvršilni odbor ECB

24.01.2012 15:33 Bruselj, 24. januarja (STA) - Slovenija ima zelo močnega kandidata za člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) in lahko pričakuje najboljše, je danes v Bruslju menil finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič. Tako je odgovoril na vprašanje, kolikšne so možnosti, da bo slovenski minister Mitja Gaspari izvoljen na ta položaj.

"Imamo zelo močnega kandidata. Pravočasno so se prijavili trije kandidati, ki izpolnjujejo pogoje in sedaj potekajo pogovori o podpori. Naprej se ne da sklepati, naš kandidat je zelo močen in lahko pričakujemo najboljše," je dejal Križanič.

S tem se je minister odzval tudi na navedbe nekaterih tujih diplomatskih virov, da slovenski kandidat težko računa na izvolitev, pri čemer naj bi bila oteževalna okoliščina dejstvo, da Slovenija nima polno delujoče vlade.

"Sama vlada v prehodnem obdobju ne ovira te kandidature, pomembne so reference in seveda določene relacije med državami," je te navedbe zavrnil minister Križanič.

Pri takšnih imenovanjih v EU gre sicer običajno za vezano trgovino, pri čemer bi lahko bil pomemben problem majhnost Slovenije.

Poleg tega naj bi se nekatere gospodarsko in fiskalno močnejše severne članice območja evra zavzemale za okrepitev svojega vpliva v operativnem organu banke na račun ranljivih držav, med katere sodi tudi Španija.

Izbor člana izvršilnega odbora ECB je bil v ponedeljek točka na dnevnem redu evrske skupine, a odločitev pričakovano še ni bila sprejeta.

Sedaj se bodo začela neformalna posvetovanja, da se preveri, kakšna je podpora posameznim kandidatom. Če se bo izkazalo, da ima eden od treh kandidatov dovolj veliko podporo, je odločitev mogoče pričakovati na naslednjem zasedanju evrske skupine 20. februarja, sicer pa marca.

Za izvolitev novega člana izvršilnega odbora ECB z osemletnim mandatom je sicer po navedbah virov po pravilih potrebna kvalificirana večina članic evrske skupine, kar pomeni podpora 12 članic ali 158 ponderiranih glasov. A običajno se v pogajanjih o kandidatu išče soglasje.

Kandidati za položaj enega šestih članov v operativnem organu banke, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, so trije. Poleg Gasparija se zanj potegujeta še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch.

Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine. Te kandidata priporočijo vrhu EU, ki po posvetovanju z Evropskim parlamentom sprejme dokončno formalno odločitev o imenovanju.

Izvršilni odbor ECB ima šest članov. V njem so sedaj poleg Gonzaleza-Parama še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.