c S

KSJS zahteva pojasnila glede zamrznitve plač in odpuščanj v javnem sektorju

24.01.2012 15:12 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Konfederacija sindikatov javnega sektorja zahteva pojasnila glede odpuščanj in zamrznitve plač v javnem sektorju v drugi polovici letošnjega leta, kar po njihovih navedbah v svojih izjavah napovedujejo posamezni predstavniki verjetne prihodnje koalicije. Ob tem so v konfederaciji spomnili na dogovor, da se na to področje ne bo enostransko posegalo.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) se odziva na izjavo podpredsednika Liste Virant, in kot so zapisali, najverjetnejšega prihodnjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je po njihovih navedbah zahtevo DeSUS, da se pokojnine po polletni zamrznitvi v drugi polovici letošnjega leta ponovno odmrznejo, komentiral z "lahkotno ugotovitvijo: če bomo zamrznili plače, tudi pokojnine ne bodo rasle".

V konfederaciji pa opozarjajo, da so pokojnine, socialni transferji in plače v javnem sektorju v skladu z veljavnim interventnim zakonom zamrznjene do 30. junija letos. Že naslednji dan, 1. julija, pa se sprostijo napredovanja v nazive in plačne razrede, sprostijo se socialni transferji in sprosti se postopek usklajevanja pokojnin ter zamrznitve ni več.

V KSJS ob tem sprašujejo, ali Šušteršičeva napoved pomeni, da jo bo vlada uveljavila z enostranskimi ukrepi, ki ne bodo usklajeni s sindikati javnega sektorja.

"Če je tako, bi bila to prevara," opozarjajo. Stranka Gregorja Viranta, ki ji pripada Šušteršič, je namreč skupaj z vsemi drugimi parlamentarnimi strankami (z izjemo SDS) 22. decembra lani podpisala Dogovor socialnih partnerjev in parlamentarnih strank. Stranke podpisnice pa so se v njem obvezale, da v DZ ne bodo podpirale predlogov zakonov s področja plač v javnem sektorju, če ti ne bodo predhodno usklajeni s socialnimi partnerji.

V KSJS pozdravljajo odločitev o usklajevanju pokojnin v drugi polovici letošnjega in v prihodnjem letu ter napovedujejo, da bodo v pogajanjih z vlado vztrajali, da se v drugi polovici leta sprostijo napredovanja v nazive in plačne razrede in uskladijo plače z inflacijo.

Ob napovedih posameznih predstavnikov verjetne prihodnje koalicije, da se bo odpuščalo v javnem sektorju, pa KSJS opozarja, da je za leti 2012 in 2013 veljaven dogovor, v katerem se vlada zavezuje, da odpuščanja v vsakem od koledarskih let ne bodo presegla enega odstotka od števila zaposlenih.

Spomnili so tudi na predvolilna zagotovila SDS, da odpuščanj ne bo, temveč bodo le "prerazporeditve nekaterih javnih uslužbencev v tiste dele javnega ali zasebnega sektorja, kjer je zaznati večje pomanjkanje kadra, ter na naravnem odlivu".