c S

Oster odziv Turčije po sprejetju francoskega zakona o genocidu

24.01.2012 13:20 Carigrad/Pariz/Erevan, 24. januarja (STA) - Turčija se je danes ostro odzvala na odločitev francoskega senata, da podpre zakon, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje zanikanje, da je bil poboj Armencev genocid. Uradna Ankara je ob tem Franciji zagrozila, da se bo na odločitev odzvala z ustreznimi ukrepi. Armenija je odločitev francoskega parlamenta medtem pozdravila.

Turško zunanje ministrstvo je v davišnjem sporočilu za javnost zapisalo, da ostro obsoja odločitev francoskega senata in jo označilo za neodgovorno, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Ministrstvo je še sporočilo, da bo Turčija na odločitev Francije odgovorila z ustreznimi ukrepi.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je francoski zakon danes označil za "diskriminatornega" in "rasističnega" in ki krši svobodo misli. Premier je posvaril, da bo Turčija uvedla nove sankcije proti Franciji, če bo zakon uveljavljen. "Za nas je ničen in neveljaven. Še vedno upamo, da ga je mogoče popraviti," je v parlamentu po poročanju AP dejal Erdogan.

Zakon, ki ga je senat v ponedeljek sprejel s 127 glasovi za in 86 proti, mora v 15 dneh podpisati še predsednik Nicolas Sarkozy, kar pa je po mnenju opazovalcev zgolj formalnost. Zakon je 22. decembra lani kljub ostrim protestom Turčije že sprejela narodna skupščina.

Tiskovni predstavnik turškega veleposlaništva v Parizu Engin Solakoglu je Sarkozyja posvaril pred povračilnimi ukrepi "na vseh ravneh" - diplomatskih, političnih, gospodarskih, vojaških in kulturnih -, če bo uzakonil omenjeni zakon.

Francoski zunanji minister Alain Juppe pa je Turčijo danes pozval, naj ohrani "mirno kri" in se ne odzove prekomerno. Juppe, ki je bil osebno proti sprejetju zakona, je za televizijo Canal+ dejal, da do zakona sicer prihaja ob nepravem času, kljub temu pa je Ankaro pozval, naj ostane mirna.

Juppe je sicer poudaril interes Francije, da ohrani dobre odnose s Turčijo, ki jo je označil za veliko gospodarsko in politično silo. Menil je, da Francija potrebuje Turčijo in ta Francijo. "Podajam roko sprave in upam, da bo nekoč sprejeta," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Armenija pa je sprejetje zakona, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje zanikanje, da je bil poboj Armencev v otomanskem imperiju v začetku 20. stoletja genocid, danes pozdravila. Francija igra pri obrambi človekovih vrednot pomembno vlogo, je po poročanju armenskih medijev v Erevanu danes dejal zunanji minister Edvard Nalbandjan.

"Dan, ko je bil zakon sprejet, se bo z zlatimi črkami vpisal ne le v zgodovino armensko-francoskega prijateljstva, ampak tudi v kroniko zaščite človekovih pravic v svetu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Nalbandjan.

Francija je kot prva večja evropska država že leta 2001 priznala, da je šlo pri pokolu Armencev med letoma 1915 in 1917 za genocid, z zakonom pa bo vsako zanikanje tega genocida postalo kaznivo dejanje, za katero je zagroženo do leto dni zapora in denarna kazen v višini 45.000 evrov.