c S

Upraviteljica GPG izpodbija posle v vrednosti 2,3 milijona evrov

24.01.2012 11:33 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Stečajna upraviteljica Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Melita Butara izpodbija devet poslov v skupni vrednosti 2,3 milijona evrov, ki jih je družba sklenila tik pred stečajem. Levji delež odpade na dvomilijonsko izpodbojno tožbo zoper družbo Via media, izpodbojna tožba pa je vložena tudi zoper odvetnico Darjo Erceg.

Kot je razvidno iz izrednega poročila upraviteljice, v ponedeljek objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je izpodbojna tožba zoper Ercegovo, ki je življenjska sopotnica nekdanjega direktorja in večinskega lastnika GPG Borisa Dolamiča, vredna 12.720 evrov. Je pa bila Ercegova tudi pravna zastopnica družbe Via media v lasti Roberta Držana.

Po pisanju časnika Dnevnik je GPG družbi Via media pred stečajem nakazalo dobrih 820.000 evrov, a v GPG niso našli dokumenta, ki bi dokazoval upravičenost nakazila. Via media je sicer odkupovala terjatve GPG do poslovnih partnerjev in tako od aprila 2010 GPG izstavljala mesečne račune v višini 20.000 evrov. Če dolžniki terjatev niso plačali v roku, pa je Via media GPG zaračunala zamudne obresti v višini 0,7 odstotka na dan ali okoli 25 odstotkov letno.

Stečajna upraviteljica je izpodbojno tožno vložila tudi zoper družbe Domoteh (30.000 evrov), IJ-Nova (25.000 evrov), Smučarsko skakalni klub Ljubno (30.000 evrov), Gradal SE (40.000 evrov), Godina (19.364 evrov), GP Gradbenik (40.000 evrov) in Postring (16.241 evrov).

Pogoje, po katerih je nekdo dejanje, ki se je zgodilo v enem letu pred začetkom stečaja, izpodbojno, določa insolvenčna zakonodaja. Dejanje je izpodbojno, če je bilo premoženje dolžnika zmanjšano in so drugi upniki zaradi tega slabše plačani ali če je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, pridobila boljše pogoje za poplačilo. Poleg tega je ta oseba vedela ali bi morala vedeti, da je dolžnik plačilno nesposoben.

Družba GPG je v stečaju od aprila lani, brez dela pa je ostalo 217 ljudi, kolikor jih je bilo v družbi zaposlenih ob začetku stečaja. Kot je v otvoritvenem poročilu ugotovila stečajna upraviteljica, premoženje GPG znaša 38,6 milijona evrov, kar je občutno manj od prijavljenih terjatev - teh je kar 225 milijonov evrov.