c S

Gospodarstvo bo glavna tema Obamovega tretjega govora o položaju v državi

24.01.2012 07:28 New York, 24. januarja (STA) - Predsednik Barack Obama bo imel nocoj po vzhodnoameriškem času (ob 3. uri po srednjeevropskem času) pred obema domovoma ameriškega kongresa svoj tretji govor o položaju v državi. Napovedal je, da bo glavna tema gospodarstvo oziroma vrnitev ZDA v čase, ko sta bila trdo delo in odgovornost ustrezno nagrajena.

Ameriški predsedniki tradicionalno januarja poročajo kongresu in prek televizijskega prenosa vsem državljanom o trenutnem položaju v državi ter napovedo ukrepe v tekočem letu. V dvorani predstavniškega doma se zberejo kongresniki in senatorji, člani administracije, razen enega, ki ga pošljejo v bunker za primer, če bi prišlo do katastrofe in bi v tem primeru prevzel vajeti vlade v svoje roke, in povabljeni gostje.

Letošnje leto je predvolilno, zato je pričakovati, da bo Obamov nastop tudi temu prilagojen. Predsednik je svoje podpornike obvestil, da bo govoril o temah, ki jih je predstavil že decembra v mestu Osawatomie v Kansasu v govoru o ekonomiji. Takrat je poudaril pomen srednjega razreda v ZDA in poštenih pravil igre, ki so enaka za vse.

Po napovedih naj bi Obama tokrat sedanji čas predstavil kot prelomnico za Američane, ki se bodo morali odločiti, v katero smer bodo šli. Ali po poti, ki večini zmanjšuje priložnosti, ali pa bodo zgradili gospodarstvo, ki bo delovalo za vse, ne le za nekaj najbogatejših. Predsednik, ki v javnosti uživa manj kot 50 odstotkov podpore, naj bi državljane tudi pozval k potrpežljivosti za uspešno soočanje z izzivi, ki so nastajali desetletja.

Prepričan je, da ljudje to razumejo, vendar pa ne razumejo in so utrujeni od ljudi, ki postavljajo strankarske interese pred državne in lastne interese pred interese naslednjih generacij. S tem je Obama mislil na svoje republikanske politične nasprotnike.

Pri republikancih poteka ostra tekma za izvolitev predsedniškega kandidata republikancev, ki Obamo opredeljujejo v najboljšem primeru kot dobronamernega, vendar predsednika, ki ne ve, kaj dela, v najslabšem primeru pa kot nevarnega socialističnega radikalca, ki uničuje gospodarstvo in je dober le za izdajanje socialne podpore.

Obama se zaveda, da bo gospodarstvo ključnega pomena za njegovo ponovno izvolitev, zato bo podrobneje podal predloge za povečanje proizvodnih dejavnosti, okrepitev energetskega sektorja z alternativnimi viri energije, prav tako pa tudi pozval k povečanju porabe za izobraževanje.

Letos na pomoč republikancev pri teh ukrepih ne more računati, kakor tudi ni že lansko leto. Odločil se je, da bo vladal sam, kolikor bo to mogoče s predsedniškimi ukazi. To je potrebno za poživitev njegove volilne baze, ki z njim ni zadovoljna. Spor kongresov mu lahko morda le koristi glede na to, da v zadnjih anketah delo zakonodajnega telesa podpira le še med 15 do 20 odstotkov Američanov

Obama bo verjetno znova pozval k odpravi davčnih olajšav za bogate Američane za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, česar mu republikanci v kongresu ne bodo potrdili. V govoru bo zagotovo naštel tudi dosežke treh let vladanja, kot je zdravstvena reforma, potrditev novih regulacij za Wall Street, umik iz Iraka, pohvali pa se lahko tudi s smrtjo nekdanjega sovražnika številka ena Osame bin Ladna.

Obama se bo po govoru že v sredo odpravil na krajšo turnejo predstavitve govora po zveznih državah, kar so počeli že njegovi predhodniki. Najprej se bo odpravil v Iowo, od tam pa še v Arizono, Nevado, Kolorado in Michigan.

Leta 2008 je osvojil vse omenjene države razen Arizone, ki naj bi jo letos skušal iztrgati iz rok republikancev s pomočjo Američanov latinskoameriškega rodu. Arizona je namreč ob nasprotovanju zvezne vlade sprejel ostro zakonodajo proti nezakonitim priseljencem. Za ostale države pa je cilj, da ostanejo v njegovem taboru.