c S

Nadzorniki NLB danes najverjetneje tudi o Mercatorju

24.01.2012 07:24 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Nadzorni svet NLB bo danes najverjetneje razpravljal o soglasju k prodaji lastniškega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Ni izključeno niti, da bodo nadzorniki spregovorili o novem predsedniku uprave največje slovenske banke. Če gre verjeti neuradnim informacijam, se bo nadzorni svet seznanil tudi z odstopom treh članov.

Kot je v petek poročal časnik Finance, naj bi odstopne izjave podali trije nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB). Iz nadzornega sveta naj bi tako odstopili njegov dosedanji predsednik Marko Simoneti ter nadzornika Igor Masten in Stojan Petrič. Razlog za njihov odhod naj bi bila zgodba o prodaji Mercatorja.

Prvi mož idrijskega Kolektorja Petrič je za časnik Delo odstop že potrdil, razlogov pa ni navedel. V NLB so sicer poudarili, da špekulacij medijev ne komentirajo, o dogajanju v nadzornem svetu pa bodo javnost obvestili po seji.

Pisanja Financ niso komentirali niti na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS, na ministrstvu za finance pa so poudarili, da z odstopi uradno niso seznanjeni, a jih, če je do njih res prišlo, ne presenečajo.

Nadzorniki naj bi danes razpravljali o prodaji lastniškega deleža banke v Mercatorju. NLB je z 10,75-odstotnim deležem drugi največji posamični lastnik največjega slovenskega trgovca, sodeluje pa v konzorciju, ki prodaja 52,10 odstotka Mercatorja.

Nadzorniki so decembra odločanje o prodaji Mercatorja po objavi prevzemne namere trgovske družbe za Pivovarno Laško preložili. Minuli teden se je Mercator nato odločil, da ne bo objavil ponudbe za prevzem laške pivovarne.

Zaradi pritiska države kot največjega lastnika banke, naj NLB ne proda delnic Mercatorja, je decembra odstopil tudi predsednik uprave banke Božo Jašovič, ki pa posle opravlja do imenovanja naslednika. Lahko se zgodi, da bo nadzorni svet o novem prvem možu banke razpravljal ali celo odločal že danes.