c S

V najvišjih organih SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi danes dokončno o koalicijski pogodbi

24.01.2012 07:21 Ljubljana, 24. januarja (STA) - V najvišjih organih strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi bodo danes obravnavali besedilo koalicijske pogodbe, ki so ga pogajalci iz strank v zadnjih dneh uskladili v programskem delu, o kadrovskih vprašanjih pa se dokončno še niso dogovorili. V primeru sklenitve pogodbe je pričakovati izvolitev predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja.

Pristojni organi omenjenih strank bodo tako danes sprejeli svojo dokončno odločitev o vstopu v koalicijo. Pred sejo sveta stranke DeSUS ob 15. uri se bo ob 13. uri sestal še strankin izvršni odbor. Ob 16. uri bo seja glavnega odbora SLS, ob 17. uri seja sveta stranke NSi, ob 18. uri pa seja sveta Liste Virant. Kot zadnji bo predvidoma zeleno luč koalicijski pogodbi dal svet SDS, ki se bo sestal ob 20. uri.

V primeru, da bo koalicijska pogodba sklenjena, bo najverjetneje mandatar predsednik SDS Janez Janša, ki pa je že pred časom pojasnil, da je pripravljen kandidirati le v primeru, da bo podpisana koalicijska pogodba zagotavljala večinsko podporo v parlamentu.

Kdaj natančno naj bi omenjene stranke podpisale koalicijsko pogodbo, še ni znano. Zadnji rok za vložitev kandidature za mandatarja, o katerem bodo poslanci glasovali na sobotni seji DZ, je v sredo.

Poleg poslanske skupine in skupine desetih poslancev lahko v drugem krogu mandatarja vnovič predlaga predsednik republike Danilo Türk. Ta bo svojo odločitev sporočil v sredo na novinarski konferenci.