c S

Ustanovno sejo egiptovskega parlamenta spremljajo prepiri

23.01.2012 12:58 Kairo, 23. januarja (STA) - V Egiptu danes poteka ustanovna seja novega parlamenta, ki pa so jo že na samem začetku zaznamovali prepiri. Več poslancev namreč ni želelo priseči na ustavo in izreči besed, ki jih za to priložnost velevajo obstoječa pravila. Eden od njih je tako ob zaprisegi navajal šeriatsko pravo, drugi pa "mučenike revolucije 25. januarja".

Prvemu zasedanju egiptovskega parlamenta po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani kot najstarejši poslanec predseduje Mahmud al Saka iz liberalne stranke Vafd, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob začetku seje je al Saka poslance pozval, naj se spomnijo "mučenikov revolucije", ki so bili ubiti v nasilnem poskusu zatrtja protestov proti Mubarakovemu režimu. Obenem je hvalil vlogo vojske, ki je po strmoglavljenju Mubarakovega režima začasno prevzela oblast v državi ter med drugim imenovala prehodno vlado in omogočila izvedbo parlamentarnih volitev.

Poslanci bodo na ustanovni seji predvidoma izvolili vodstvo parlamenta. Predsednik naj bi postal generalni sekretar največje stranke Svoboda in pravičnost Saad al Katatni, njegova namestnika pa poslanca strank Al Nur in Vafd.

Zasedanje, ki poteka le dva dni pred prvo obletnico začetka ljudske vstaje proti Mubaraku, spremljajo strogi varnostni ukrepi, vse ulice okrog poslopja parlamenta pa so močno zastražene. Poslopje se sicer nahaja nedaleč od trga Tahrir, epicentra lanskih protirežimskih protestov.

Spodnji dom parlamenta, ljudska skupščina, šteje 508 članov, od tega so jih 498 izbrali ljudje na nedavnih maratonskih volitvah, deset pa jih je imenoval vrhovni vojaški svet.

Velika večina poslancev prihaja iz vrst islamistov - okoli 47 odstotkov iz zmerne Muslimanske bratovščine oz. njene stranke Svoboda in pravičnost, okoli 24 odstotkov pa iz bolj skrajne stranke salafistov Al Nur. Liberalna in sekularna struja, ki je bila gonilna sila lanskih protestov, se je namreč na volitvah slabo odrezala.

Ženske predstavljajo samo dva odstotka novega parlamenta. Deset poslanskih sedežev pripada predstavnikom krščanske manjšine, ki ji pripada približno deset odstotkov prebivalstva v večinsko muslimanskem Egiptu, še dodaja dpa.

Ko se bodo februarja zaključile še volitve v zgornji dom parlamenta, svet šure, bosta oba domova parlamenta skupaj izbrala stočlansko ustavodajno skupščino, katere naloga bo pripraviti novo egiptovsko ustavo. Novi predsednik Egipta bo nato izbran na volitvah, ki bodo predvidoma junija.

A mnogi v Egiptu predvidevajo, da bo vrhovni vojaški svet tudi po predsedniških volitvah, s katerimi naj bi se uradno zaključila tranzicija z vojaške na civilno oblast v Egiptu, obdržal del oblasti v svojih rokah.