c S

Sirija zavrnila poziv Arabske lige k odstopu al Asada

23.01.2012 08:07 Damask, 23. januarja (STA) - Sirija je danes zavrnila pobudo Arabske lige, ki poziva sirskega predsednika Bašarja al Asada, naj preda oblast in omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti, ter jo označila za "očitno vmešavanje" v notranje zadeve države, je poročala sirska državna televizija, ki se sklicuje na predstavnike oblasti.

Arabska liga je v nedeljo pozvala oblasti v Siriji k spremembam. Zunanji ministri organizacije so se na srečanju v Kairu med drugim sporazumeli o mirovnem načrtu za Sirijo, s katerim bi ustavili več mesecev trajajoče prelivanje krvi v tej državi.

Ob tem so predsednika al Asada pozvali, naj odstopi in oblast preda podpredsedniku Faruku al Šari ter omogoči predčasne volitve in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Ta naj bi bila oblikovana v dveh mesecih, v njej pa naj bi sodelovala tudi opozicija. Arabska liga je za uresničitev svojega načrta za pomoč prosila tudi Združene narode, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske oblasti so medtem Arabsko ligo pozvale, naj "prevzame svojo odgovornost, da bi končali financiranje in oboroževanje teroristov", je še poročala televizija. Damask namreč za nasilje v državi obtožuje tuje sile in "teroriste", ki skušajo destabilizirati državo.

Zunanji ministri Arabske lige so se sicer na srečanju v Kairu tudi odločili podaljšati mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni. Arabska liga je svoje opazovalce v Sirijo napotila 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. A kot zatrjuje sirska opozicija, se to ne dogaja.