c S

EU: Pozitiven referendum dobra novica za Hrvaško, regijo in Evropo

23.01.2012 07:29 Bruselj, 22. januarja (STA) - V EU so danes pozdravili pozitiven izid referenduma, na katerem so Hrvati prepričljivo podprli vstop njihove države v EU. Takšen izid ljudskega glasovanja je po navedbah EU "dobra novica za Hrvaško, regijo in Evropo".

"S tem glasovanjem so hrvaški državljani podprli evropsko integracijo," sta v skupnem odzivu poudarila šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Ob tem sta Barroso in Van Rompuy čestitala Hrvaški in Hrvatom za izbiro. Članstvo v EU bo po njunih besedah Hrvatom odprlo nove priložnosti ter pomagalo zagotoviti stabilnost in blaginjo njihovega naroda.

S tem mandatom ljudstva lahko sedaj hrvaška vlada po njunih besedah konča priprave na članstvo. V EU si želijo gladko ratifikacijo pristopne pogodbe v saboru in v parlamentih vseh članic unije s ciljem, da postane Hrvaška 28. članica EU 1. julija 2013.

Bližajoči se vstop Hrvaške v EU je po besedah Barrosa in Van Rompuya jasen signal celotni regiji Jugovzhodne Evrope, da je članstvo v EU s političnim pogumom in odločenostjo za izvajanje reform dosegljivo.

Na pozitiven referendum se je odzvala tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), podpredsednica skupnega odbora Evropskega parlamenta in hrvaškega sabora, ki se veseli, da bo lahko v parlamentu kmalu pozdravila hrvaške kolege kot opazovalce.

"To je modra in pogumna odločitev, ki dokazuje zrelost hrvaških državljanov, ki kljub težkim gospodarskim in finančnim razmeram v EU razumejo velike koristi evropske integracije," je Fajonova menila o izidu referenduma.

Evropska poslanka je prepričana, da bo vstop Hrvaške v EU še okrepil njeno gospodarsko in politično sodelovanje s Slovenijo ter prinesel svež zagon regiji. Vstop Hrvaške v EU po njenih besedah ne bo le okrepil Evrope, temveč bo tudi pomemben signal regiji, da se širitveni proces nadaljuje.