c S

Hrvaški evroskeptiki ovadili Pusićevo

20.01.2012 14:48 Zagreb, 20. januarja (STA) - Nasprotniki vstopa Hrvaške v EU, ki so zbrani v Gibanju za Hrvaško - ne v EU so danes vložili kazensko ovadbo zoper hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić zaradi njene izjave, da državljani ne bodo dobili pokojnin, če na nedeljskem referendumu ne bodo podprli članstva države v EU.

Pusićeva je omenjeno napovedala v sredo v oddaji o hrvaškem referendumu za vstop v EU na zagrebškem komercialnem radiu Antena, evroskeptiki pa so takoj napovedali kazensko ovadbo.

Pusićeva je sporno izjavo podala, potem ko je razložila, da bi zavrnitev članstva pomenila izgubo kreditne bonitete Hrvaške, kar pomeni, da država ne bo mogla vračati dolgov in bi se zvišale obresti. To bi imelo za posledico manj vlaganj, znižanje BDP in večjo brezposelnost ter bi na koncu vplivalo tudi na pokojnine, ki so odvisne od zdrave ekonomije.

V Gibanju za Hrvaško - ne v EU, ki združuje približno 15 večinoma desničarskih zunajparlamentarnih strank in društev, so prepričani, da je Pusićeva s svojo izjavo storila kaznivo dejanje grožnje volivcem in da je izkoristila svoj položaj v škodo hrvaških državnih interesov.

"Od glavnega državnega tožilca Mladena Bajića zahtevamo, naj takoj sproži postopek na sodišču," je novinarjem dejal predstavnik gibanja Dražen Keleminec, potem ko je okrog poldneva vložil kazensko ovadbo na sedežu državnega tožilstva v Zagrebu.

Keleminec, ki je bil član več različnih hrvaških pravaških strank, je ocenil, da bi zavrnitev ovadbe pomenila, da hrvaška pravna država ne obstaja več.

Nasprotniki vstopa Hrvaške v EU se v ovadbi sklicujejo na zakon, ki določa denarno kazen ali do leto dni zapora za tiste, ki med drugim "s silo, resno grožnjo, podkupovanjem ali na kakšen drug nezakonit način vplivajo na volivce".

Medtem se na Hrvaškem nadaljuje javna razprava o članstvu v EU, ki zaradi nedeljskega referenduma intenzivno poteka od začetka leta. Predsednik države Ivo Josipović je danes znova pozval državljane, naj se referenduma udeležijo.

Josipović je dejal, da Hrvaška z vstopom v EU ne bo izgubila svoje suverenosti niti ne bo EU prevzela oblasti na Hrvaškem. "EU je skupnost, ki temelji na povsem drugačnem konceptu, ne na konceptu vladanja, temveč konceptu upravljanja. Hrvaška bo ena izmed 28 držav, ki bo upravljala z EU," je izjavil Josipović na današnji konferenci v Zagrebu, ki je bila posvečena članstvu države v uniji.

Izguba suverenosti je eden najbolj pogostih argumentov proti članstvu v EU, ki ga izpostavljajo Gibanje za Hrvaško - ne v EU ter večina drugih nasprotnikov hrvaškega vstopa v unijo.

Zadnje raziskave javnega mnenja, ki so jih objavili tri dni pred referendumom, kažejo, da bo 60 odstotkov anketirancev v nedeljo podprlo vstop države v EU, ki bo predvidoma 1. julija 2013.