c S

OZS od nove vlade želi izboljšanje poslovnega okolja

20.01.2012 13:34 Ljubljana, 20. januarja (STA) - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) po besedah predsednika upravnega odbora Štefana Grosarja želijo, da bi Slovenija čim prej dobila polno operativno vlado, ki bo znala prisluhniti problemom gospodarstva - tako velikega kot malega. Predvsem od nove vlade želijo, da bi izboljšala poslovno okolje.

Problem ni le delovno-pravna zakonodaja, temveč tudi davčno okolje, razvojne komponente in sredstva za vlaganja, ki naj bi omogočili hitrejši korak k okrevanju, je ob robu ponovoletnega srečanja z novinarji v Ljubljani za STA pojasnil Grosar.

OZS pričakuje, da bo čim prej le oblikovana nova vlada, ki bo začela "s korenitim delom in spreminjanjem zakonodaje v smeri ustvarjanja prijaznega okolja". "Želimo si vlade, ki bo znala prisluhniti gospodarskim problemom in ki bo znala potegniti tiste poteze, da bi lahko mali in veliki zadihali in naredili korak naprej," je poudaril.

Ob tem je Grosar spomnil, da se razmere v malem gospodarstvu lani v primerjavi z letom prej niso bistveno spremenile, še vedno so kritične.

V letih 2009 in 2010 je vrata zaprlo okoli 12.000 obrtnikov in podjetnikov, lani jih je to po ocenah storilo še okoli 5000. Od tega je okoli tretjina tistih, ki so jih "pokopale krizne razmere in nemogoča zakonodaja", veliko pa je tudi socialnih podjetnikov, ki so za odprtje dejavnosti prejeli pomoč države, je orisal Grosar.

Skupno sicer ostaja okoli 52.000 obrtnikov in podjetnikov.

"Nujno je treba priti do preboja, da začnemo normalno poslovati," je dejal. Ob tem je Grosar še dodal, da je treba na področju delovno-pravne zakonodaje narediti korenit zasuk, za kar je potreben dogovor med sindikati, delodajalci in vlado.