c S

Na Wall Streetu razkrili nov milijonski primer zlorabe notranjih informacij

20.01.2012 13:05 New York, 20. januarja (STA) - Slabe prakse na newyorškem Wall Streetu so zopet prišle na plan. Ameriško zvezno tožilstvo je tako razkrilo nov obsežen primer zlorabe notranjih informacij, v katerega je bilo vpletenih sedem finančnikov. Gre za doslej največji tak primer na Wall Streetu, v katerem so udeleženci nezakonito zaslužili skoraj 78 milijonov dolarjev.

V nezakonito trgovanje so bili vpleteni analitiki in uslužbenci več finančnih družb, večinoma z vzhodne obale ZDA. Med njimi so bili hedge skladi Diamond Back Capital, Management LLC in Level Global Investors. Omenjeni skladi prihajajo iz iste ameriške zvezne države, Connecticut, uslužbenci pa so bili poslovno tesno povezani.

Pri nezakonitem poslu je šlo za to, da je eden od nekdanjih uslužbencev ameriškega računalniškega velikana Dell Sandeep Goyal pridobival informacije od tedanjih zaposlenih, potem ko je sam postal analitik pri eni od družb za upravljanje s premoženjem v New Yorku.

Goyal je nato informacije o Dellovem poslovanju prodal enemu od omenjenih hedge skladov, te pa so se hitro razširile po omrežju, ki so ga stkali vpleteni v zgodbo. Samo s trgovanjem na podlagi teh notranjih informacij naj bi osumljeni v letih 2008 in 2009 zaslužili skoraj 62 milijonov evrov. Še dodatnih 15,7 milijona pa naj bi zaslužili s sumljivimi posli z delnico nekega drugega podjetja.

Enega od kolovodij tega početja, soustanovitelja hedge sklada Level Global Investors Anthonyja Chiassona so oblasti poleg treh drugih vpletenih v sredo aretirale v New Yorku. Chiasson je predhodno dobil podatke o Dellovem poslovanju in nato s kupovanjem delnic ali prodajami na kratko za svoj in druge hedge sklade zaslužil milijonske vsote.

Po navedbah ameriških oblasti je primer še eden v vrsti dokazov, da je bilo tovrstno nezakonito služenje velikanskih vsot denarja v ameriškem finančnem sistemu v preteklosti zelo pogosto. Že pred kratkim so ustanovitelja hedge sklada Raja Rajaratnama obsodil na 11 let zapora zaradi trgovanja z vrednostnimi papirji na podlagi prepovedanih notranjih informacij.

Reobert Khuzami iz ameriškega regulatorja trga vrednostnih papirjev (SEC) pa je izrazil ogorčenje nad primerom, saj so bili vanj vpleteni uslužbenci nekaterih najpomembnejših hedge skladov v državi. Kot je dejal, gre za primer nepreglednosti sektorja hedge skladov, ki je resna grožnja integriteti finančnega sektorja.