c S

Francija po napadu na njene vojake prekinila operacije v Afganistanu

20.01.2012 13:04 Pariz, 20. januarja (STA) - Francija bo - potem ko je afganistanski vojak ubil štiri francoske vojake - prekinila vse operacije urjenja in pomoči v bojnih operacijah v Afganistanu, je sporočil francoski predsednik Nicolas Sarkozy. "Ne morem dopustiti, da bi afganistanski vojaki streljali na francoske vojake," je dejal Sarkozy in napovedal celo možnost predčasnega umika.

"Od sedaj naprej so prekinjene vse operacije urjenja in pomoči v bojnih operacijah," je povedal Sarkozy. Kot je še dejal, obstaja tudi možnost predčasnega umika francoskih vojakov iz Afganistana, a podrobneje te svoje izjave ni pojasnil. Poleg tega bo francoski obrambni minister Gerard Longuet nemudoma odpotoval v državo pod Hindukušem.

"Francoska vojska je v Afganistanu v službi Afganistancev v boju proti terorizmu in talibanom. Francoska vojska ni v Afganistanu, da bi afganistanski vojaki nanjo streljali," je še poudaril Sarkozy, ki se bo sicer prihodnji teden v Parizu sešel z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Na današnji napad, v katerem so bili ubiti štirje francoski vojaki, 16 pa je bilo ranjenih, so se že odzvali tudi v zvezi Nato. Kot je ocenil generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen, je to žalosten dan za Natove sile v Afganistanu in za francoski narod.

Kot je nadaljeval, so tovrstni incidenti strašni, a osamljeni. Realnost pa je, da se 130.000 Isafovih vojakov iz 50 držav vsak dan bori in uri več kot 300.000 afganistanskih vojakov. "Imamo isti cilj. Afganistan, ki je odgovoren za svojo varnost. To si želijo tudi Afganistanci. Ostajamo zavezani pomoči Afganistancem, da bi dosegli ta cilj," je poudaril.

Današnje streljanje je izbruhnilo v okraju Tagab v provinci Kapisa severno od Kabula. V Afganistanu je v okviru misije Isaf sicer trenutno okoli 3600 francoskih vojakov.

Sicer pa je Sarkozy pred današnjim srečanjem z diplomati spregovoril tudi o drugih aktualnih mednarodnih temah. Glede Irana je opozoril, da bi lahko vsakršno tuje posredovanje zaradi spornega iranskega jedrskega programa sprožilo vojno in kaos na Bližnjem vzhodu in širše. "Francija bo storila vse, da bi se izognili vojaškemu posredovanju," je zatrdil francoski predsednik in se po drugi strani zavzel za "veliko ostrejše" sankcije proti Teheranu.

Odločnost je Sarkozy izrazil tudi glede Sirije. Pariz po njegovih besedah ne more stati mirno ob strani in dopustiti represije sirskega vodstva nad lastnimi državljani.