c S

Ameriški juriš na socialistično trdnjavo

20.01.2012 13:00 Zagreb, 20. januarja (STA) - Prvič odkar so Američani leta 2009 pritisnili na Slovenijo, naj "odblokira" Hrvaško, se je največja svetovna sila znova odločila neposredno poseči v regiji, in sicer vnovič v Sloveniji, danes piše hrvaški Novi list. Kot dodaja, je v glavni vlogi ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli.

Tako kot pri vseh ameriških posegih v svetu so ZDA tudi v primeru Slovenije stopile v bran demokraciji in svobodi. Mala Slovenija, ki je bila nekoč najsijajnejša tranzicijska zvezda demokracije v Srednji in Vzhodni Evropi ter najzvestejša zaveznica Washingtona v tem delu Evrope, je nenadoma znova postala trdnjava socializma, piše reški časnik.

Razkrivanje zadnje socialistične države v Evropi je zasluga Mussomelija, ki je ugotovil, da je Slovenija na površju sicer prefinjen Disneyev svet, a pod tlemi socializem. Časnik pojasnjuje, da ima Mussomeli veliko izkušenj pri širjenju demokracije in razkrivanju njenih sovražnikov, saj je bil med drugim na veleposlaništvu v Kabulu, kjer skušajo ZDA in njene zaveznice, vključno s Hrvaško, že več kot desetletje nezaupljivim Afganistancev vcepiti demokratični gen.

Novi list izpostavlja, da je bil Mussomeli celo hitrejši od slovenskega predsednika Danila Türka, ko je po parlamentarnih volitvah začel klicati predsednike slovenskih strank in jih pozivati, naj se zberejo v koaliciji, ko bo "v najboljšem interesu Slovenije".

V Mussomelijevi koaliciji pa po pričakovanjih ni bilo prostora za predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, čeprav je dobil največ glasov na volitvah. Jankoviću tudi nihče z Zahoda ni čestital za volilno zmago, kot da je okužen, še piše komentator.

Kot dodaja, je Mussomeli prepričan, da bi Janković poskrbel za nadaljevanje obstoječega socialističnega modela in zaprtega trga. Poleg tega je ocenil, da je Janković neuglajen in ne obvlada angleščine. "Sicer pa se zdi, da je Mussomelija najbolj ob živce spravilo dejstvo, da je ravno Janković zavrnil njegovo povabilo na diplomatsko srečanje, potem ko je velikemu bratu sporočil, da ima pomembnejše delo," ocenjuje časnik.

Na koncu se v igri za položaj slovenskega mandatarja naenkrat pojavi "tretji človek", nadaljuje časnik. Ne Janković, ne Janša, temveč Marko Voljč. Prvega niso želeli Američani, drugega niso hoteli Slovenci, čeprav ima ameriški blagoslov, tretji pa je vpliven bankir in edini slovenski član močne trilateralne komisije, "slovenski Monti". Človek, ki je v svoji dolgoletni karieri več let preživel v Bruslju in Washingtonu kot v Ljubljani.

"Sicer pa, koga še briga demokracija, ko bi Slovence lahko zadelo še kaj slabšega. Poglejte samo, kako se ima Mussomelijev Afganistan," sklene komentator, ki sicer v ločenem prispevku poroča, da novi mandatar za sestavo slovenske vlade ne bo Voljč, temveč povsem sodeč predsednik SDS Janez Janša.