c S

Erjavec: Če bo koalicija sklenjena, bo to koalicija za izhod iz krize

20.01.2012 11:29 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Desnosredinska koalicija bo, če bo sklenjena, koalicija za izhod Slovenije iz krize, je po pogovoru vodstva DeSUS s predstavniki SDS povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUS ne bi sodelovala v koaliciji, ki bi odpirala ideološka vprašanja, predsednik SDS Janez Janša pa mu je že zagotovil, da teh tem ne bodo odpirali, je pojasnil Erjavec.

Janša je sicer po sestanku dejal le, da so pogajanja stekla in da bodo pogovore v soboto nadaljevali. Erjavec pa je med drugim še povedal, da je DeSUS predstavnikom SDS predstavila nekatera izhodišča. V DeSUS se bodo po njegovih besedah zavzeli zlasti za spoštovanje načela ločitve Cerkve od države in vrednot NOB.

V zvezi z problematiko ločitve Cerkve od države je Erjavec dejal, da so bile v vladnem mandatu med letoma 2004 in 2008 "želje, da bi se uvedel verouk v šole". S tem se v DeSUS ne strinjajo in če bi prišlo do takšnih pobud, potem po besedah Erjavca ni možnosti sodelovanja. Mu je pa Janša zagotovil, da teh tem ne bodo odpirali in da gre izključno za koalicijo za izhod iz krize.

O kadrovskih vprašanjih se s predstavniki SDS še niso pogovarjali, Erjavec sam bi, kot je dejal, rad ostal poslanec državnega zbora.

Potem ko je izvršni odbor DeSUS v četrtek odločil, da gredo v koalicijska pogajanja z desnosredinskimi strankami, je danes zjutraj zasedala pogajalska skupina stranke. Po pogovoru med delegacijama SDS in DeSUS pa pravkar že potekajo tudi pogovori predsednikov vseh petih morebitnih koalicijskih strank - SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi.