c S

EBRD: Slovenija mora poskrbeti za bančni sektor

20.01.2012 07:22 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Ena glavnih nalog tranzicijskih držav, tudi Slovenije, bo v prihodnje zagotoviti zdravje bančnega sektorja, je ob predstavitvi lanskega poročila o tranziciji dejal regionalni ekonomist Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Alexander Lehmann. Za Slovenijo bosta ključna tudi umik države iz gospodarstva ter pokojninska reforma.

Kot v poročilu o tranziciji za leto 2011 izpostavlja EBRD, bodo za Slovenijo v letošnjem letu ključne tri prioritete. Vlada bi morala ustvariti večjo soglasje javnosti o potrebnosti pokojninske reforme, nujno pa je tudi prestrukturiranje in morebitna privatizacija državnih podjetij.

Največ besed pa je Lehmann danes namenil bančnemu sektorju. Ta je tudi v poročilu EBRD izpostavljen kot "ključni dejavnik tveganja" v času počasne gospodarske rasti in nepredvidljivega okolja na evropskih bančnih trgih. "Država bi morala zmanjšati svojo neposredno vpetost v sprejemanje odločitev v bankah, umakniti garancije in načrtovati privatizacijo bank v državi lasti," navaja poročilo.

Lehmann je danes med težavami bank v tranzicijskih državah izpostavil, da banke znižujejo svojo izpostavljenost do drugih držav, kar bi lahko trajalo še več let in bo zagotovo vodilo k zmanjševanju posojil. V t.i. novi fazi krize je kreditni krč največje tveganje, tudi v Sloveniji, je poudaril Lehmann.

Ekonomist je v luči poziva k umiku države iz bančnega sektorja izrazil še prepričanje, da obstajajo primerni vlagatelji, ki bi bili lahko zainteresirani tudi za slovenske banke. Te morajo biti primerno ocenjene, je menil. Sicer pa je izpostavil še, da povezovanje bank pogosto sledi trgovinskim tokovom med državami.

Osrednje ugotovitve poročila, ki je bilo izdano novembra lani, se sicer nanaša na podporo demokraciji in tržnemu gospodarstvu v tranzicijskih državah v luči krize. Ta podpora se je v novih članicah EU po letu 2006 občutno zmanjšala. Bolj kot so ljudje občutili posledice krize, bolj so se obrnili proti demokraciji in svobodnemu trgu. Do občutnega padca podpore je prišlo tudi v Sloveniji.