c S

DeSUS v pogajanja za desnosredinsko koalicijo

20.01.2012 07:21 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Izvršni odbor DeSUS je na današnji seji sprejel sklep, da stranka sprejme vabilo SDS, Liste Virant, SLS in NSi za koalicijska pogajanja in za morebiten vstop DeSUS v desnosredinsko koalicijo, je po seji povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Kot je pojasnil, je pogajalska skupina stranke že sestavljena, pogajanja pa naj bi se začela v petek.

V DeSUS so predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću pred morebitnim drugim krogom glasovanja o mandatarju postavili pogoj, naj jim predstavi vse poslance, ki mu bodo v državnem zboru zagotovili večinsko podporo. Ker Janković na današnjem sestanku z Erjavcem tega ni storil, ta pogoj ni bil izpolnjen, je pojasnil predsednik DeSUS.

Po njegovih besedah gre "za zgodovinsko odločitev za DeSUS", saj sta možnosti očitno le še desnosredinska koalicija ali predčasne volitve. V primeru ponovnih volitev kar pol leta ne bi imeli operativne vlade, bonitetne ocene bi še naprej padale in bistveno bi se poslabšal gospodarski in finančni položaj Slovenije, je pojasnil. Ob tem je ponovil, da je stranka sicer izražala podporo Jankoviću kot relativnemu zmagovalcu volitev, a se je izkazalo, da v tem trenutku "ni sposoben sestaviti vlade".

Predlog za finančnika Marka Voljča kot mandatarja po njegovi oceni ne uživa zadostne podpore s strani političnih strank in tako verjetno ni več realen. Kot meni Erjavec, je možnost za tretjega mandatarja propadla kmalu po tistem, ko je sredinski trojček to predlagal. Vendar bi takšna osebna morala biti "povezovalna od leve do desne, ne pa samo v nekem levem ali desnem polu".

Izhodišče DeSUS za pogajanja s strankami SDS, Listo Virant, SLS in NSi je v tem, da DeSUS doseže vse tisto, kar je dosegla že v koalicijski pogodbi, ki jo je pripravil Janković. Prav tako bodo vztrajali pri enakem kadrovskem razrezu, in sicer med drugim želijo eno državotvorno ministrstvo in ministrstvo za delo ali za zdravje. Sam Erjavec bi bil "najraje samo poslanec", vendar pa bi vlada težko delovala, če predsednik stranke ne bi bil del vlade, je pojasnil.

Erjavec je tudi ocenil, da bi bilo prav, če bi predsednik Türk mandat podelil predsedniku stranke z drugim najboljšim rezultatom. S tem bi Türk po besedah predsednika DeSUS "razelektril vzdušje v Sloveniji". V zadnjih 20 letih namreč po mnenju še ni bilo takšne polarizacije, kakršna je v tem trenutku.

Izvršni odbor DeSUS je danes sicer tudi sklenil, da bo predvidoma v torek ponovno seja izvršnega odbora DeSUS, na kateri bo pogajalska skupina poročala o rezultatih pogajanj, še isti dan pa bo predvidoma tudi seja sveta stranke, ki naj bi odločil, ali se bo DeSUS pridružil desnosredinski koaliciji.

Erjavec je še poudaril, da so v poslanski skupini homogeni, in napovedal, da bo tako tudi ob prihodnjem glasovanju o morebitnem mandatarju. Zatrdil je, da so bili enotni tudi ob glasovanju o mandatarskem kandidatu Jankoviću. Ob tem je omenil, da je v enem od časopisov v teh dneh prebral izjavo enega nekdanjih poslancev stranke, ki je iz nje nato izstopil, da Erjavec in namestnik vodje poslanske skupine Franc Jurša ob odločanju o Jankoviću naj ne bi glasovala. Zato je Erjavec danes napovedal, da bosta "zaščitila osebno integriteto in sprožila ustrezne postopke".