c S

Delodajalci in sindikati začudeni nad vladno potezo glede zakona o delovnih razmerjih

20.01.2012 07:20 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Današnja vladna predstavitev izhodišč za spremembo zakona o delovnih razmerjih je predstavnike delodajalcev in sindikatov začudila. V Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poudarjajo, da se je ta zakon vedno spreminjal z iskanjem soglasja s socialnimi partnerji.

V ZDS ostro protestirajo proti načinu reševanja problematike zakona o delovnih razmerjih, so iz združenja sporočili potem, ko je vlada danes predstavila izhodišča za spremembe zakona o delovnih razmerjih, na podlagi katerega naj bi resorno ministrstvo pripravilo osnutek sprememb zakona.

Za ZDS je ta zakon ena izmed ključnih reform, ravnanje odhajajoče vlade pa da je znova pokazalo, da vlada še vedno v celoti negira socialni dialog, je zapisal generalni sekretar ZDS Jože Smole. Dialog je po njegovih besedah v času, ko je vlada še imela polna pooblastila, "povsem zamrl in vlada ni bila sposobna niti začeti z reformo trga dela", zato ZDS protestira proti načinu, s katerim želi vlada zdaj, ko naj bi opravljala le tekoče posle, začeti s sprejemom sprememb tega zakona.

Edini način spreminjanja zakona o delovnih razmerjih na način, ki se je že v preteklosti pokazal kot uspešen, je prek iskanja soglasja s socialnimi partnerji, je izpostavil Smole.

Vlada je po njegovih pojasnilih v sporočilu po seji vlade zavajajoče navedla sklep s seje Ekonomskega socialnega sveta (ESS) iz marca lani, ko je zapisala, da so se socialni partnerji v obravnavi potrebnih sprememb zakona o delovnih razmerjih načeloma strinjali oz. uskladili o temeljnih ciljih sprememb oz. prenove zakona.

Kot je poudaril Smole, je vlada pozabila dodati, da se sklep v celoti glasi, da so člani ESS opravili razpravo o ciljih zakona o delovnih razmerjih, s katerimi so se načeloma strinjali, ministrstvo za delo pa da pripravi konkreten tekst sprememb zakona v roku od dveh do treh tednov in ga pošlje članom ESS ter se nato skliče seja ESS. Socialni partnerji doslej besedila zakona še niso prejeli, pravi Smole.

ZDS je že decembra 2010 ocenil, da so rešitve v izhodiščih ministrstva, ki jih je danes predstavila vlada, nekonsistentne in si nasprotujoče ter ne kažejo cilja predlaganih sprememb, je spomnil Smole.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pravi, da se je prvič v 20 letih zgodilo, da vlada predstavlja zakon o delovnih razmerjih na takšen način.

"To kaže, da vlada, ki nima teh pristojnosti, hiti. Verjetno nas bo v naslednjih dneh presenetila še z drugimi sistemskimi zakoni, ker se želi predsednik vlade na vrhu EU 30. januarja pokazati kot tisti, ki je naredil vse, kar gospa Merklova pričakuje od predsednikov vlad," je danes za STA dejal Semolič.

Po njegovih besedah izgleda, da se "politiki, ki vodijo to vlado, niso nič naučili iz dogajanja okrog pokojninske reforme".

Sindikati si želijo, da zakon o delovnih razmerjih nastaja enakopravno, s soglasjem vseh socialnih partnerjev.

"S to vlado se nimamo kaj pogajati. Dialog s to vlado bi pomenil, da ohranjamo legitimnost, ki je ta vlada nima več," je dodal Semolič.