c S

Cameron napovedal omejitev dodatkov za zaposlene v državnih bankah

19.01.2012 16:04 London, 19. januarja (STA) - Britanski premier David Cameron je danes napovedal, da bo njegova vlada že drugo leto zapored omejila dodatke za večino zaposlenih v državnih bankah. Poleg tega se je zavezal, da bo zagotovil bolj "pošteno" gospodarstvo.

Cameron je na današnji novinarski konferenci v Londonu poudaril, da bo njegova vlada tudi letos omejila nagrade za večino zaposlenih v državnih bankah na 2000 britanskih funtov (2394,66 evra), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil, je trenutna svetovna dolžniška kriza vzpostavila platformo za reforme, ki bodo omogočile "družbeno odgovoren in resnično sprejemljiv kapitalizem".

"Čeprav je naš prvi izziv soočenje z dolgovi in zagotavljanje rasti, ni treba, da se zgodba tu konča," je izpostavil Cameron. "Moramo storiti več kot se zgolj soočiti z nevihtami, ki divjajo nad mednarodnim gospodarstvom," je dodal.

V tej luči se je britanski predsednik vlade zavezal k vzpostavitvi bolj "poštenega" gospodarstva, ki bo dalo moč v roke posameznikom in bo onemogočalo pojavljanje ekscesov, ki so prispevali k izbruhu finančne krize. "Moramo zgraditi boljše gospodarstvo - gospodarstvo, ki bo resnično pošteno in vredno," je dejal.

Kako namerava vlada to doseči, ni podrobno pojasnil. Napovedal je le, da bodo predstavili poenostavljeno zakonodajo za ustanovitev kooperacij, ki bi spodbujale zaposlene in druge k sodelovanju pri poslih. Prav tako načrtujejo nova pravila, ki naj bi velikim podjetjem onemogočila izogibanje plačilu poštenega deleža davkov. Pred dnevi je Cameron obljubil tudi, da bo delničarjem zagotovil pravico veta na plače in nagrade vodilnih v podjetjih.

"Želim si, da bi te poteze pripeljale do resnično sprejemljivega kapitalizma ... v katerem bi lahko veliko ljudi prišlo do svojega deleža in bi imeli kaj od gospodarskega uspeha," je povedal. "V takem gospodarstvu bi ljudje imeli občutek, da nadzorujejo svojo usodo. Vsakdo bi imel priložnost, da si zgradi premoženje in ga preda naslednji generaciji," je sklenil.