c S

Unicredit bi pregledal zadnjih pet let poslovanja Mercatorja

19.01.2012 16:15 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Unicredit banka Slovenija je kot delničar Mercatorja upravi trgovske družbe predlagala sklic izredne skupščine delničarjev, na kateri bi odločali o zahtevi po pregledu poslovanja Mercatorja v zadnjih petih letih, so danes za STA povedali v banki.

V Unicredit banki Slovenije - banka je lastnica 8,01-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca - ob tem niso pojasnili, zakaj zahtevajo revizijo poslovanja Mercatorja za zadnjih pet let.

Unicredit banka v poslovnih krogih sicer velja za eno ključnih financerk hrvaškega Agrokorja, pa tudi za banko, ki naj bi si prizadevala za združitev Mercatorja in Agrokorja ter kasnejšo prodajo združene družbe velikemu strateškemu partnerju.

V Mercatorju trenutno ni mogoče dobiti odziva na zahtevo Unicredit banke, saj prav zdaj poteka seja nadzornega sveta družbe, na kateri beseda najverjetneje teče tudi o napovedani javni prevzemni ponudbi Mercatorja za Pivovarno Laško.

Pričakovati je, da se bodo nadzorniki opredelili do morebitne objave prevzemne ponudbe za Laško, ki jo mora Mercator skladno z 23. decembra objavljeno namero objaviti do konca tedna.

Skladno z zakonom o prevzemih mora Mercator ponudbo za prevzem Pivovarne Laško objaviti najkasneje v 30 dneh po objavi namere. Ker 30-dnevni rok za objavo prevzemne ponudbe zapade v nedeljo, bo najverjetneje že v petek jasno, ali bo Mercator prevzemno ponudbo tudi dejansko objavil ali ne.

Če se Mercator odloči, da ponudbe za prevzem Pivovarne Laško ne bo objavil, skladno z zakonom eno leto ne sme objaviti nove ponudbe za prevzem, razen če za to pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Po objavi Mercatorjeve namere za prevzem Pivovarne Laško se je sicer ugibalo, ali gre pri tem zgolj za obrambni manever. Z objavo namere so namreč zavlekli in zapletli prodajo večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Že dlje časa namreč poteka prodaja 52,10-odstotnega deleža Mercatorja. Omenjeni delež skupaj prodajajo Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Med prodajalci je s 23,34-odstotnim deležem tako tudi Pivovarna Laško, ki pa zaradi prevzemnih postopkov brez tričetrtinskega soglasja delničarjev ne more prodati deleža v Mercatorju; delničarji Laškega bodo sicer o prodaji Mercatorja odločali na skupščini 31. januarja.

"Blokada" lastništva Laškega v Mercatorju konzorciju onemogoča prodajo delnic Mercatorja Agrokorju, saj so se prodajalci v sporazumu o skupni prodaji, ki je bil podpisan junija lani, dogovorili, da bodo v času njegove veljavnosti delnice Mercatorja prodajali izključno skupaj.